• CIASTO:
  • 250 g włoskiej mąki pszennej 00
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka filecików anchois
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 batata
  • słoik karczochów w oliwie*
  • mozzarella (125 g)
  • trochę świeżego tymianku

Pizza z ziemniakami jest świetna, czas więc na pizzę z batatem.

Pyszna i ascetyczna pizza z ziemniakami pojawiła się na blogu jakiś czas temu (PIZZA Z ZIEMNIAKAMI I ANCHOIS), tym razem postanowiłem więc wykorzystać bataty (czyli słodkie ziemniaki) i nieco zmodyfikować wcześniejszy przepis.

Podobnie jak w przypadku ziemniaków, użyłem tu surowego batata. Trzeba go oczywiście pokroić jak najcieniej, wtedy nie będzie stresu, że może się nie dopiec.

Generalnie jednak 8-10 minut w temperaturze 250 stopni spokojnie wystarczy, tym bardziej, że batat piecze i gotuje się znacznie szybciej niż ziemniak.

Pizzę upiekłem (po raz pierwszy) z użyciem specjalnego kamienia do pieczenia pizzy, dlatego tym razem ciasto podzieliłem na trzy placki.

Jeden, najbardziej okrągły, został wycięty przy pomocy dużego talerza. Pozostałe dwa rozwałkowałem na z grubsza okrągły kształt.

Poniżej okrągła pizza, wycięta przy pomocy talerza:

Pizza karczochy bataty L_03

I pizza rozwałkowana bez wycinania okrągłego kształtu przy pomocy talerza:

Pizza karczochy bataty L_17

Pizza karczochy bataty L_18

Pizza pieczona na kamieniu może wymagać nieco więcej czasu w piekarniku (czyli raczej 10 niż 8 minut), ale – jak zawsze – najlepiej po prostu obserwować rozwój sytuacji. Kamień wyraźnie lepiej rozprowadza ciepło, więc w przypadku jego użycia nie trzeba kontrolować czasu nagrzewania (podpiekania) pizzy od dołu. Jeśli korzystasz z elektrycznego piekarnika, przez cały czas pieczenia możesz używać obydwu grzałek (górnej i dolnej) równocześnie. Pizza pieczona na blasze szybciej przypiecze się od dołu niż ta pieczona na kamieniu, dlatego w tym pierwszym przypadku lepiej dolną grzałkę wyłączyć wcześniej; w przeciwnym razie spód może się podpiec zbyt mocno. Uwagi te dotyczą rzecz jasna wszystkich przepisów na pizze, opublikowanych na tym blogu.

Użyłem tu grillowanych serc karczochów w marynacie z oliwy i oleju słonecznikowego. Do kupienia TUTAJ.

Pizza karczochy bataty L_16

1. Przygotuj ciasto. Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Następnie, wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę, i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również użyć maszyny do chleba (program – ciasto do pizzy).

2. W międzyczasie przygotuj sos. Podsmaż posiekany czosnek i fileciki anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem oraz bazylię i trochę świeżego tymianku. Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podziel ciasto na trzy części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Z każdego placka możesz (np. przy pomocy talerza odpowiednich rozmiarów) wyciąć koło pożądanej wielkości, by nadać mu idealny kształt, ale nie jest to konieczne.

5. Przełóż placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia albo na kamień do pieczenia pizzy i odstaw na 15 minut.

6. Pokrój batata w bardzo cienkie plasterki.

7. Każdy placek pizzy posmaruj sosem, a następnie rozłóż na nich plasterki batatów. Na wierzchu ułóż po kilka kawałków rozerwanych w palcach serc karczochów. W wolnych miejscach pomiędzy plastrami batata porozkładaj kawałki porwanej w palcach mozzarelli (batat lepiej się upiecze, jeśli nie będzie przysłonięty serem). Skrop każdą pizzę oliwą extra vergine albo np. oliwą lub olejem po karczochach.

Pizza karczochy bataty L_02

8. Wstaw pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 8-10 minut. Gotową pizzę udekoruj listkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Pizza karczochy bataty L_08

Pizza karczochy bataty L_12