Tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem.

Polska jesień równa się śliwki, jakich nie ma nigdzie indziej na świecie. A galette, czyli rustykalna tarta pieczona bez formy, to łakoć urzekający w swej prostocie. Ciasto nie musi być piękne, by oczarować smakiem i ten placek właśnie taki jest. Na wskroś domowy, banalny, nieregularny, a pachnie i smakuje tak, że można oszaleć 😉 Polecam powtarzać do wyczerpania zapasu śliwek, świeżych lub mrożonych. To ciacho przyjmie wszystko i zachwyci każdego.

Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami. Teraz – jesienią – znakomicie sprawdzą się nie tylko śliwki, ale też jabłka, gruszki, brzoskwiniemaliny czy świeże figi. Nie dosładzam owoców, ponieważ moim zdaniem dojrzałe węgierki są na tyle nasycone słodyczą, że nie ma takiej potrzeby. Na wierzchu tarty dodaję jedynie odrobinę konfitury. Możesz postąpić tak samo albo ją pominąć (lub zastąpić na przykład miodem). Cynamon – w razie potrzeby – można zastąpić kakao lub karobem.

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):

Ciasto:

Plus:

  • 3 kopiaste łyżki zmielonych orzechów laskowych / migdałów / wiórków kokosowych (do wyboru) do posypania ciasta przed ułożeniem na nim owoców

Owoce:

  • ok. 20 śliwek węgierek (300 g – waga bez pestek)
  • 1 kopiasta (!) łyżka cynamonu
  • garść orzechów laskowych, posiekanych
  • ok. 50 g ulubionej konfitury (tu: konfitura z fig i Barolo) lub miodu (opcjonalnie)

Tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, cukier kokosowy, szczypta soli) włóż do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie).
  2. Śliwki umyj i wypestkuj. Przełóż do miski, dodaj cynamon i wymieszaj, tak by przyprawa oblepiła owoce.
  3. Schłodzone ciasto ułóż na dużej drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszcz, przykryj drugim płatem papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  4. Ciasto obsyp zmielonymi orzechami, pozostawiając ok. 3 cm marginesu. Na tak przygotowanym cieście ułóż połówki śliwek w cynamonie w dowolnej konfiguracji. Posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo, wierzch możesz potraktować odrobiną konfitury. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka (ZOBACZ).
  5. Tartę wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  7. Tartę wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło i sprawia, że ciasto nie ma szans nadmiernie spiec się od spodu.
  8. Piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut. Po ok. 25 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym, niż mieć przypalony placek.
  9. Wystudź (ZOBACZ) i podziel na porcje. Tartę możesz podać ciepłą albo całkiem zimną – zimna najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie.

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami