Ciasto z airfryera – bezglutenowe.

Super szybkie ciasto z airfryera – najprostszy placek z orzechów włoskich zamiast mąki, przełożony kremową ricottą i truskawkami z miętą.

Uzależniająco pyszne i aromatyczne ciasto z orzechów włoskich, jajek i cukru kokosowego przypomina biszkopt i jest bardzo łatwe w wykonaniu. Wystarczy połączyć składniki, przelać je do formy do pieczenia i upiec w beztłuszczowej frytkownicy, dzięki której wreszcie możesz zapomnieć o półgodzinnym rozgrzewaniu piekarnika. To kolejny przepis, który udowadnia, że airfryer jest stworzony do pieczenia!

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placekowsiankę na śniadanie, a nawet… gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17 cm (6-8 porcji):

Ciasto z orzechów

  • 200 g orzechów włoskich zmiksowanych na mąkę
  • 80 g cukru kokosowego (albo erytrytolu)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • oliwa do natłuszczenia formy
  • (opcjonalnie) szczypta soli roztartej w moździerzu – jeżeli używasz cukru kokosowego, sól możesz pominąć, ponieważ cukier kokosowy z natury ma delikatny posmak solonego karmelu

Dodatki

  • około 250-300 g ricotty (albo mascarpone, jeżeli wolisz bardziej kremowy i tłusty środek)
  • ok. 400 g truskawek, pokrojonych
  • garść listków świeżej mięty, posiekanej

Ciasto z airfryera – PRZEPIS:

  1. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy włoskie na mąkę.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem kokosowym, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy i dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
  3. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do masy z orzechów, cukru i żółtek. Wymieszaj.
  4. Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą, wstaw do airfryera i piecz około 33-35 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z airfryera odstaw ciasto do ostygnięcia w formie na pół godziny, po czym przełóż je na deskę lub kratkę i pozwól mu całkiem wystygnąć (ja odstawiam placek do kolejnego dnia i dopiero wtedy kroję ciasto na dwa „blaty”).
  5. Ostudzone ciasto przekrój, tworząc dwa blaty.
  6. Spodni blat ciasta ułóż na desce, talerzu lub paterze. Ricottę delikatnie rozprowadź na powierzchni spodniego blatu, na nią wyłóż pokrojone truskawki wymieszane z posiekaną miętą. Ricottę możesz wcześniej posłodzić (2 łyżki erytrytolu lub cukru na 250-300 g ricotty w zupełności wystarczą – ja ricotty nie dosładzam). Na truskawkach ułóż wierzchni blat ciasta i delikatnie dociśnij, gotowe.

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera

Ciasto z airfryera