Omlet ze szparagami z airfryera – cztery przepisy.
Czy w sezonie na szparagi istnieje popularniejsze śniadanie niż omlet ze szparagami? Chyba nie. By zrobić omlet (bez mąki) z poniższych przepisów nie trzeba nic umieć. Wystarczy mieć: składniki oraz airfryer. Masę na omlet, czyli rozbełtane jajka z dodatkami wlewamy do patelni lub naczynia do zapiekania o średnicy umożliwiającej wstawienie do koszyka airfryera, wstawiamy, włączamy maszynę, czekamy kilkanaście minut i gotowe!
Komplet informacji o airfryerze, czyli mobilnym mini piekarniku znajdziesz w tym wpisie.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
1. Omlet ze szparagami i estragonem
SKŁADNIKI na 1 porcję (cienki omlet):
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 10 zielonych szparagów (końcówki odłamane, szparagi posiekane, główki oddzielnie)
- 5-7 gałązek świeżego estragonu
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki nasion kolendry, pół łyżeczki zielonego pieprzu, szczypta soli
- oliwa extra vergine do podania
PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, posiekane listki estragonu, posiekane szparagi (bez główek) i wymieszaj trzepaczką. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą i wlej masę jajeczną. Dorzuć główki szparagów. Wstaw do airfryera i piecz ok. 17-20 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!
2. Omlet ze szparagami i burratą
SKŁADNIKI na 2 porcje (gruby omlet):
- 7 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 12 zielonych szparagów (końcówki odłamane, szparagi posiekane, główki oddzielnie)
- garść listków kolendry
- burrata di bufala (ok. 120 g) albo mozzarella
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki czarnego pieprzu i szczypta soli
- listki kolendry i oliwa extra vergine do podania
PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, listki kolendry w całości i wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane szparagi (bez główek) i burratę porwaną na kawałki. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą* i wlej masę jajeczną. Dorzuć główki szparagów. Wstaw do airfryera i piecz ok. 17 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe! Posyp dodatkowymi listkami kolendry i skrop oliwą.
(*opcjonalnie)
3. Omlet ze szparagami i kwiatami cukinii
SKŁADNIKI na 2 porcje (gruby omlet):
- 7 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- ok. 10 zielonych szparagów (końcówki odłamane, szparagi posiekane, główki oddzielnie)
- 2 kwiaty cukinii z mini cukinkami
- garść listków kolendry
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki za’ataru i szczypta soli
PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy i listki kolendry w całości, wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane szparagi (bez główek), wymieszaj. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą* i wlej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż kwiaty cukinii i główki szparagów. Wstaw do airfryera i piecz ok. 17 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!
(*opcjonalnie)
4. Omlet ze szparagami, pomidorami i ricottą
SKŁADNIKI na 2 porcje (gruby omlet):
- 7 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- ok. 100-120 g ricotty
- 12 zielonych szparagów (końcówki odłamane, szparagi posiekane, główki oddzielnie)
- 12 pomidorków daktylowych, przekrojonych na pół
- garść listków oregano
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki suszonego estragonu i szczypta soli
- listki kolendry i oliwa extra vergine do podania
PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, listki kolendry w całości, ricottę i wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane szparagi (bez główek) oraz część pomidorków, wymieszaj. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą* i wlej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż główki szparagów i pozostałe pomidorki. Wstaw do airfryera i piecz ok. 16 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!
(*opcjonalnie)