Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy.

Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, marchew czy bataty), owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy jest pyszny i aromatyczny. Podany w przepisie czas w zupełności wystarcza, by kalafior zmiękł, a jednocześnie pozostał delikatnie al dente, czyli dokładnie taki, jaki powinien być. Upieczoną w ten sposób główkę kalafiora możesz podać jako samodzielną przystawkę albo na przykład dodatek do pieczonej lub grillowanej ryby. Doskonale sprawdzi się również podany z zimnym, orzeźwiającym, kremowym labneh (sprawdź przepis).

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann – SKŁADNIKI na 2 porcje (jeden nieduży kalafior):

  • mały kalafior
  • oliwa extra vergine
  • płaska łyżeczka za’ataru z papryką
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy 
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, nasion kolendry rozgniecionych w moździerzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • trochę posiekanych listków kolendry

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann – PRZEPIS:

  1. Odetnij liście kalafiora, przytnij łodygę tak, by można go było ułożyć płasko na spodniej stronie, opłucz i dokładnie osusz.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Dressing powinien być gęsty i płynny.
  3. Przełóż główkę kalafiora do dużej miski i wylej na niego całą zawartość miseczki. Dokładnie obtocz kalafior w przyprawach i oliwie.
  4. Przełóż kalafior do frytkownicy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym kolejne 20 minut w temperaturze 140 stopni C. W razie potrzeby (np. gdy używasz większego kalafiora) piecz go nieco dłużej. Airfryer można w dowolnym momencie wyłączyć, sprawdzić stan zawartości i w razie potrzeby ją podpiec, przy okazji zmieniając czas lub temperaturę pieczenia.
  5. Gotowy kalafior przełóż na talerz, skrop oliwą i posyp listkami kolendry.

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann

Kalafior pieczony w beztłuszczowej frytkownicy Wartmann