Pieczony kalafior z labneh.
Przypomnijmy oczywistą oczywistość: najlepszy kalafior to pieczony kalafior, a zestawienie świeżo zrobionego labneh, wyjętego prosto z lodówki z gorącym, aromatycznym pieczonym kalafiorem smakuje po prostu wspaniale! Oliwa doprawiona płatkami chilli nabiera koloru i ostrości, a natarty nią kalafior nie ma sobie równych. Sezon na polskie kalafiory potrwa jeszcze przez jakiś czas, więc warto to wykorzystać. Zrób labneh, kup kalafior i do dzieła!
Uwagi:
- Oliwę z płatkami chilli przygotowuję zawsze w większej ilości, po czym dodaję ją do pieczenia różnych warzyw i do sałatek
- W razie potrzeby pistacje zastąp płatkami migdałowymi, grubo posiekanymi migdałami lub prażonymi orzechami laskowymi
Pieczony kalafior z labneh – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- labneh domowej roboty – serek z jogurtu, w tym przepisie robię go z jednego kilograma 2% naturalnego jogurtu nadbużańskiego
- nieduży kalafior
- oliwa extra vergine
- łyżeczka płatków słodkiej chilli
- szczypta płatków ostrej chilli
- duża garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
Pieczony kalafior z labneh – PRZEPIS:
- Przygotuj labneh wg tego przepisu. Jogurt wstawiłem na 72 godziny do lodówki. Nie zważyłem powstałego twarożku, ale z 1 kg jogurtu uzyskałem dokładnie tyle labneh, ile potrzeba do podania 2 połówek kalafiora. Labneh ma ultra gładką i kremową konsystencję (zobacz – labneh tuż po wyjęciu z sita).
- W miseczce lub butelce wymieszaj trochę oliwy z płatkami chilli i odstaw na co najmniej 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Kalafior przekrój na pół. Łodygę możesz okroić z wierzchniej części, pozostawiając głąb.
- Obie połówki natrzyj oliwą z płatkami chilli, oprósz solą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 min (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu), po czym na ok. 15 min wstaw pod górną grzałkę.
- Na talerze wyłóż labneh, a na nim ułóż połówki upieczonego kalafiora. Skrop oliwą, posyp posiekanymi pistacjami, oprósz płatkami chilli i czerwonym pieprzem, gotowe!