Labneh – jak zrobić ser z jogurtu.
Labneh – ser z jogurtu
Labneh – przepyszny delikatny i kremowy serek – to po prostu czysty jogurt odcedzony z serwatki. A przy okazji najprostszy ser na świecie, który każdy – dosłownie każdy – z powodzeniem może zrobić samodzielnie w domu. W tym przypadku nie potrzeba ani jakiejkolwiek wiedzy kulinarnej, ani doświadczenia. Wystarczy tylko dobrze opisana instrukcja, kilka banalnych akcesoriów, które każdy ma w kuchni i pyszny labneh Waszej domowej produkcji gotowy! :-)
Labneh można zrobić zarówno ze zwykłego gęstego jogurtu naturalnego, jak i z tzw. jogurtu greckiego, który wyróżnia się tym, że już jest w części odcedzony z serwatki, a w rezultacie – jest gęstszy i tłustszy. Tak naprawdę, jogurt, który nazywamy greckim, to faza pośrednia pomiędzy klasycznym jogurtem a labneh. Oznacza to, że jeśli postanowisz zrobić ser z jogurtu greckiego, gotowy serek uzyskasz szybciej – taki jogurt zawiera bowiem mniej wody, którą trzeba odcedzić.
Labneh – jak jeść i do czego używać?
Pod względem konsystencji świeży, ok. 24-godzinny labneh przypomina twarożkową ricottę, choć jest od niej jeszcze delikatniejszy, bardziej kremowy i puszysty.
Ma też bardzo delikatny smak, który można zarówno podostrzyć dowolnymi przyprawami lub ziołami, np. czarnuszką lub gorczycą – tak jak w tym przepisie na domowy ser, jak i dosłodzić – w zależności od preferencji. Taki ser jest idealny do naleśników, kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką czy szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowej miski z bakaliami / granolą / miodem, etc.
Poza tym, świeży labneh znakomicie zastępuje ricottę – możesz użyć go do sernika, jako składnik tarty, jako bazę tzatziki albo podać jako mezé. Do serników świetnie nadaje się także gęstszy (ok. 48-godzinny) labneh, którego konsystencja po tym czasie bardziej przypomina klasyczny twaróg.
Labneh można też odcedzać – i w rezultacie podsuszać – dłużej (do ok. 4-5 dni – ZOBACZ), a następnie np. uformować go w kulki i zamarynować w oliwie z dowolnymi przyprawami. W wolnej chwili postaram się dodać jakiś prosty przepis. A jeśli nawet kolejny raz z braku czasu nie dotrzymam obietnicy, Internet jest pełen instrukcji, jak ukulać serek zrobiony z jogurtu i przygotować z niego smakowite aromatyzowane serowe kulki zatopione w oliwie.
Poniżej: Serek (24-godzinny) z pistacjami i berberysem
Poniżej: Serek (po 72 godzinach) z marakują i pyłkiem pszczelim
Labneh, który widzisz na zdjęciach (poza dwoma powyżej), to serek powstały po 22 godzinach odcedzania jogurtu.
Jogurt – jakość ma znaczenie
Jogurt, z którego ma powstać labneh, musi być prawdziwy i naturalny. Bez zagęszczaczy, konserwantów i innych dodatków. Najlepiej, by składał się wyłącznie z mleka i kultur bakterii. Ja najczęściej używam gęstego jogurtu greckiego z owczego mleka, który kupuję pod Halą Mirowską (ZOBACZ), ale jeśli masz mniej szczęścia, możesz zrobić serek z jogurtu naturalnego lub greckiego z supermarketu (jeśli chodzi o grecki, polecam np. malutę (inne mi nie smakują), ser z niej jest również bardzo smaczny – sprawdzone).
Labneh – SKŁADNIKI na ok. 200 g sera:
- ok. 700 g gęstego jogurtu (u mnie: grecki owczy, ale może być też zwykły jogurt z krowiego mleka)
- szczypta soli (u mnie: szafranowa, ale może być dowolna)
Do zrobienia sera – poza wymienionymi składnikami – potrzebujesz następujących akcesoriów:
- duża miska
- sito
- gaza lub tetra
- gumka recepturka
- cierpliwość :-)
Labneh – PRZEPIS:
- Jogurt przełóż do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać również inne przyprawy, wg uznania.
- Czyste sito lub durszlak zawieś nad miską, po czym wyłóż gazą lub tetrą.
- Przełóż jogurt na sito wyłożone gazą.
- Zbierz gazę, formując jogurt w coś na kształt kuli i zwiąż gazę przy pomocy gumki recepturki.
- Powstałą instalację wstaw do lodówki. Jogurt możesz dodatkowo docisnąć niewielką miską lub talerzykiem. W misce, nad którą zawieszone jest sito, zbierze się serwatka.
- Po ok. 20-24 godzinach odcedzania otrzymasz kremowy serek. Po ok. 2 dniach otrzymasz ser o konsystencji miękkiego twarogu podobnego np. do śmietankowego twarogu ze Strzałkowa, a po 3-4 dniach gęstszy serek, który możesz uformować w kulki i zamarynować.
- Czasy odcedzania, które podaję, są orientacyjne, ponieważ w praktyce każdorazowo zależą od gęstości jogurtu.
Smacznego!
Często robię z takiego „odstałego” jogurtu tzatziki.
Takie jest najlepsze:-)
Boski, zrobię:)
A czy taki ser można uwędzić?
Tak
Najstarsze przepisy na taki serek pochodzą z Indii nazywa się shrikhand co dotyczy deserowej formy podawania – można do niego dodać: szafran , owoce jagodowe , karob, a dla prawdziwych smakoszy, oprócz słodzika oczywiście , czarny pieprz i odrobinkę kamfory spożywczej.
Do labneh najlepsza przyprawa to „zaatar” plus prawdziwa oliwa z oliwek :-)
Zatar jest dobry do wszystkiego;-)
https://www.facetikuchnia.com.pl/tag/zatar/