- 4 kwiaty cukinii
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 4 żółtka
- trochę malin (najlepiej czerwonych i białych)
- kilka listków bazylii
- 1 limonka (lub cytryna)
- oliwa extra vergine
- trochę suszonej łagodnej mielonej papryki
- czerwony pieprz
Kwiaty cukinii raz jeszcze. Taką przystawką raczej trudno się najeść, ale nie o to tu chodzi. Kluczowa w tym przepisie jest kompozycja i prezencja.
To kolejna elegancka układana sałatka/przekąska. Zabawa na talerzu, przy której jest okazja nieco poeksperymentować. Do dzieła!
PRZEPIS:
1. Opłukane i ostrożnie osuszone kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki (a może słupki, niewiele pamiętam z lekcji biologii;-), przełóż do miski, wlej sok z limonki i odstaw. Zamarynowane kwiaty idealnie zmiękną i doskonale będą nadawać się do jedzenia na surowo.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać np. do przyrządzenia takiego przepysznego i lekkiego jak chmurka OMLETU Z SAMYCH BIAŁEK.
3. Żółtka usmaż na maśle na patelni – z dwóch stron. Uważaj przy przewracaniu na drugą stronę, żeby się nie rozpłynęły.
4. Na dwóch talerzach rozłóż kwiaty cukinii. Z szynki ułóż coś w rodzaju gniazdek, a w ich wnętrzu umieść żółtka. Rozłóż po kilka listków bazylii i maliny.
5. Żółtka posyp odrobiną mielonej papryki, a całość skrop oliwą. Przystawkę możesz dodatkowo udekorować ziarnami czerwonego pieprzu.
Smacznego!
Maliny – albinosy!
Kompozycja doskonała
Fajnie że znów użyłeś samych łatwo dostępnych składników ;>
Oczy trudno oderwać :D
O jaaa, mogłabym mieć taki plakat w kuchni. Piękna :D
Piękne to
Przecudnie się prezentuje, gratulacje :)
Te smażone żółtka wyglądają zajebiście. Że też sam na to nie wpadłem ;)
Smakowitości, jak zwykle :)
Tyle piękna, optymizmu, kolorów i smaków w jednej przystawce, i to tak eleganckiej. Rewelacja! :)
Cudny!
Kwiaty cukinii!
Jak to mówią: perfect balance ;) Doskonale skomponowane i sfotografowane
Tak bardzo chciałabym spróbować wreszcie kwiatów cukinii!!
Kompozycja jak z żurnala ;-) Piękna przystawka, szkoda, że mój facet tak nie czaruje…
Dzięki ;-)
Wszamałoby się ;)
mniam
Przyrzekam niniejszym, że za rok wyhoduję we własnym ogrodzie kwiaty cukinii i przyrządzę je na co najmniej kilka sposobów z twoich przepisów. Wygląda to wszystko wspaniale, ale mam dość tylko patrzenia. O :)
Kwiaty cukinii każdej potrawie dodają szyku :)
Do jedzenia i do patrzenia.
WOW
A kiedy mnie ktoś tak przywita w kuchni?
Oczy trudno oderwać, piękne zdjęcia :) :)
Dzięki! :)
Ładnie to wymyśliłeś :)
Talerz z przystawką, a wygląda jak obraz. I to piękny!
Mniam
Przepiękna kompozycja
Nareszcie moja ciekawość została zaspokojona :D czekałam na ten wpis odkąd na fejsie pojawiłło się to piękne zdjęcie w tle
Widok zapierający dech, piękna :)
Uwielbiam Twoje przepisy, wstawiasz takie cudowności że można oszaleć ;)
Ty nie jesteś facet tylko MAGIK. I kuchnia ;)
;-)
:)
Piękne kolory i uroczo podane.
Patrzę, patrzę i nie mogę się napatrzeć ;)
Przepiękna kompozycja, gratuluję kucharzowi i fotografowi:)
Dzięki!!:)
Od razu widać, że masz zacięcie artystyczne:-). Piękna, przemyślana kompozycja. Mnie żal by było to jeść…
Orgia barw, piękne
Niesamowite zdjęcia, idealne na komputerowy pulpit!:)
Dziękuję:-)
Bajeczne!
Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii, piękne są
Jakie to piękne
Cudne do patrzenia, tak bardzo, że aż szkoda byłoby jeść
Jakie ładne
Danie do patrzenia, oczy trudno oderwać:) pozdrowienia dla Żony!
Dziękujemy!
Fantastik!
Jak obrazek :)