• 4 białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • ok. 100 g czerwonych malin
  • kilka białych malin do dekoracji
  • ok. 50 g dobrej gorzkiej czekolady (do rozpuszczenia)

Lekki omlet z białek dla dwojga. Z malinami i czekoladą.

Jeden omlet na dwa widelce! Pysznie i romantycznie:-) To idealne śniadanie weekendowe.

Lekki jak chmurka, puchaty jak poducha i romantyczny jak… coś bardzo romantycznego*;-) omlet z samych białek. Pełen malin, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pycha!

(*wpisujcie w komentarzach swoje romantyczne skojarzenia).

Do przygotowania omletu użyłem tylko białek jaj i usmażyłem go z dwóch stron, przewracając na drugą stronę dokładnie tą samą metodą, którą stosuję zawsze przy smażeniu frittaty (ZOBACZ). Dzięki temu maliny idealnie miękną i ładnie wkomponowują się w danie, a jednocześnie nie mają kiedy puścić soku. Wierzch omletu jest lekko podpieczony, a środek pozostaje puchaty tak, jak puchate potrafi być ubite białko.

Gotowy omlet polej czekoladą, koniecznie wypełniając nią wszelkie malinowe otwory (tak jak to widać na zdjęciach).

Jeden talerz, dwa widelce i Twoja druga połówka z miejsca wybaczy Ci wszystkie ewentualne grzechy, te małe i te odrobinę większe;-)

Omlet z bialek L_11

PRZEPIS:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli w misce wstawionej do garnka z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie dotykało wody). Gotową rozpuszczoną czekoladę przykryj talerzem i zostaw w garnku nad gorącą wodą, by nie stężała (dzięki temu pozostanie płynna naprawdę długo).

2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wykorzystaj do innego dania – SPRAWDŹ PRZEPIS.

3. Ubij trzepaczką białka wraz ze szczyptą soli. Piana powinna być całkiem puchata, ale nie musi być sztywna. Pod koniec ubijania dodaj pastę waniliową.

4. Wlej masę białkową na rozgrzaną, natłuszczoną (najlepiej masłem) patelnię (tu: o średnicy 23 cm). Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

5. Po tym czasie na wierzch omletu wyłóż maliny, dociskając je lekko łopatką. Przykryj omlet i smaż jeszcze 1 minutę.

6. Zsuń omlet na duży talerz, przykryj go patelnią i obróć. Smaż drugą stronę omletu około 1 minuty.

7. Przykryj patelnię talerzem i obróć raz jeszcze. Dzięki temu wierzch omletu z widocznymi zapieczonymi w nim malinami znajdzie się na górze.

8. Polej omlet czekoladą (ilość według uznania) i udekoruj talerz dodatkową porcją malin. Mnie udało się upolować koszyk białych malin (ZOBACZ), ale jeśli ich nie zdobędziesz, użyj czerwonych.

Smacznego!

Omlet z bialek L_07

Omlet z bialek L_01