• dowolna ilość (tu: ok. 2 kg) różnego rodzaju pomidorów
  • kilka łyżek dobrych oliwek
  • pół pęczka bazylii
  • papryczka chilli
  • oliwa extra vergine
  • 100-200 g domowego sera z gorczycą

Różne kształty, rozmiary i kolory, czyli pomidorowa orgia. Albo – bez erotycznych skojarzeń – pomidorowe szaleństwo na talerzu.

Uwielbiam pomidory. To bez dwóch zdań moje ulubione warzywo. Formalnie – owoc, ale miejsce na owocowym podium od dawna zajęte jest przez jabłko;-)

Pomidory to również podstawowy letni posiłek FiK-owej ekipy. Jemy pomidory na kilogramy, przede wszystkich w postaci prostych dwu-trzy składnikowych sałatek, które robię praktycznie co dzień przez cały sezon i które służą nam za cały posiłek.

W pełni sezonu, kiedy na targach jest największy wybór pomidorów wszelkiej maści, warto zaserwować sobie autentyczną, pomidorową orgię, mieniącą się feerią barw – na przykład w postaci takiej sałatki. Użyj do niej wszelkich możliwych gatunków pomidorów, jakie tylko zdołasz zdobyć: malinowych, czarnych, zielonych, żółtych, pomarańczowych, bawolich serc, wreszcie koktajlowych w różnych kolorach i kształtach.

Jako dodatek wystarczyłaby zasadniczo tylko aromatyczna dojrzewająca w słońcu bazylia, ale nie zaszkodzi uzupełnić ten zestaw porcją pysznych oliwek (najlepiej z pestkami!).

Podana na liście składników ilość pomidorów to wersja dla niepoprawnych pomidoro-maniaków (do których zdecydowanie się zaliczamy), którzy taką ilość sałatki traktują jako samodzielne śniadanie/obiad/kolację, nie zaś dodatek do czegoś.

Sałatka najlepiej będzie prezentować się w płaskim naczyniu o sporej średnicy (nie w misce). Dzięki temu jej różnokolorowość da się bardziej wyeksponować. Całość uzupełnia banalny w przygotowaniu, domowej roboty ser (PRZEPIS NA DOMOWY SER). Najlepszy, ponieważ przygotowany własnoręcznie i wolny od sztucznych i niechcianych dodatków.

Pomidorowa L_02

Pomidorowa L_05

PRZEPIS:

1. Posiekaj chilli, przełóż do miseczki, wlej oliwę i odstaw. W ten sposób uzyskasz coś w rodzaju błyskawicznej oliwy aromatyzowanej chilli.

2. Pokrój pomidory na kawałki o różnych kształtach, dodaj oliwki i porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Wlej oliwę, dodaj przyprawy (według uznania, ja nie używam soli) i wymieszaj.

3. Przełóż pomidory do dużego płaskiego naczynia (kształt może być dowolny).

4. Na wierzchu sałatki rozsyp pokruszony ser.

Smacznego!

Pomidorowa L_04

Pomidorowa L_06

Pomidorowa L_03

Pomidorowa L_01