- ok. 1/2 dyni piżmowej (butternut, część bez gniazda nasiennego)
- oliwa extra vergine
- pieprz
- gruboziarnista sól
- 3 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- pimenton (mielona wędzona papryka)
- kilka gałązek świeżego majeranku
- pieprz
- 1 fenkuł
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 limonka lub cytryna
Frytki z dyni piżmowej pieczone w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. Mógłbym je jeść codziennie.
Frytki można przygotować nie tylko z ziemniaków czy batatów (PRZEPIS), ale również na przykład z pietruszki, brukwi (PRZEPIS) albo właśnie z dyni.
Doskonale nadaje się do tego celu dynia piżmowa, czyli butternut (ZOBACZ), który świetnie się piecze, a dodatkowo podczas obróbki termicznej nabiera sporo naturalnej słodyczy.
Frytki zawsze przygotowuję w piekarniku, tylko lekko natłuszczając je odrobiną oliwy extra vergine. Tak jest znacznie zdrowiej, ale oczywiście jeśli wolisz, możesz usmażyć je w tradycyjny sposób – w głębokim tłuszczu.
Jako dodatek do frytek dobrze sprawdzi się aromatyczny sos (dip) z malinówek oraz lekka i orzeźwiająca sałatka. Możesz w związku z tym wykorzystać ten przepis w 100% albo użyć innego sosu czy dodatków.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Dynię (jej węższą podłużną część, bez gniazda nasiennego) pokrój w grube plastry (ZOBACZ), a następnie w spore frytki. Odrzuć skrajne kawałki, które razem z częścią dyni z gniazdem nasiennym możesz wykorzystać w innym daniu (ZOBACZ).
3. Frytki wrzuć do miski, wlej trochę oliwy, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj dłońmi.
4. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
5. Usuń skórę z pomidorów, pokrój je na kawałki i wrzuć do głębszej patelni.
6. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek wraz z solą, która ułatwi roztarcie ząbków i dodaj do pomidorów. Dopraw solą, pieprzem i pimentonem.
7. Duś sos, aż zgęstnieje i nabierze smaku. Powinno to zająć ok. 15 minut. Dodaj majeranek. Jeśli obawiasz się, że frytki będą gotowe za szybko, możesz dip przygotować wcześniej, a potem tylko go podgrzać.
8. W tzw. międzyczasie, gdy frytki się pieką, a sos gotuje, przygotuj sałatkę. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół, usuń twardą końcówkę i cienko posiekaj (jeśli masz, możesz użyć mandoliny).
9. Przełóż fenkuł do miski, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Dzięki temu fenkuł stanie się bardziej miękki i delikatny. Przekrój pomidorki na pół i dodaj do sałatki. Dodaj oliwę i dopraw według uznania.
10. Upieczone frytki posyp gruboziarnistą solą i podawaj z pomidorowym dipem i sałatką.
Smacznego!
Butternut mnie jakoś nie przekonała, wolę słodką i mączystą hokkaido ;) Niemniej frytki bym zjadła.
Kwestia gustu, jak zawsze. Dla mnie Butternut to najsmaczniejsza dynia ever, ale… trzeba umieć ją przyrządzić :-) Próbowałem wielu innych rodzajów dyni – przeważnie raz i zupełnie nie mam ochoty do nich wracać.
Frytki z dyni są mega zajebiste
Frytki tylko z pieca, innych nie jem :>
Ale fajne
Frytki uzdrowione :)
Złota Polska jesień na talerzu :)
U mnie jesień zawsze stoi pod znakiem dyni. Uwielbiam, dlatego bardzo się cieszę, ze u Ciebie jest tyle pysznych pomysłów na jej wykorzystanie.
Można zamówić z dostawą do domu? Podwójna porcja frytek i wiaderko dipu Please :P
Dynia jest idealna na frytki :) Twoje wyglądają pysznie!
Znakomity pomysł, dynię można zrobić na tyle sposobów… Inspirujesz :)
Uwielbiam, pieczone najlepsze!!!
Wyglądają pysznie!
Świeże i smaczne, wyglądają super
Świetne
Pyszność
Czemu w knajpach nigdy nie ma frytek z pieca?
Świetny dip, nie lubię sosów na majonezie. Twój wygląda super, taki świeży i lekki. I ten kolor ;)
świetne frytki, dla takiej dyniowej fanki jak ja akurat! :)
Zrobię w weekend, staram się nakłonić swojego lubego do zmiany diety na zdrowszą. Może przejdzie na frytki z pieca, schudłby może trochę…
Super chociaż ja bym dodał tu jeszcze kawał mięcha :P
jeśli smakują tak jak frytki z batatów, to biorę całą blachę ;)
jeśli smakują tak dobrze jak frytki z batatów, to lecę na targ i piekę całą blachę ;)
Co najmniej równie dobrze:-) polecam!
A chrupią takie frytki choć trochę? Zapoluję na dynię i koniecznie zrobię:)
Z pieca raczej nie chrupią. Ale jeśli jest taka potrzeba, można piec je tak długo, aż wyschną na wiór. Wtedy powinny chrupać jak należy ;-)
Świetne frytasy i do tego zdrowe. Kupuję ten przepis, wkrótce będę robić
Frytki z pieca są najlepsze, nie lubię smażonych w tłuszczu
Pieczone frytki są zajebiste :P
Pyszny pomysł, uwielbiam dynię piżmową
Siedzę sobie na dworcu, czekam na pociąg, śniadania nie zjadłam bo nie zdążyłam i zaraz szlag mnie trafi, taka zrobiłam się głodna, przeglądając Twojego bloga. Szkoda, że nie można wyjąc sobie czegoś z ekranu smartfona;)
Biorę!
O!
Pyszności, kiedy będą dynie?
Mam na takie fryty ogromną ochotę!
Ja chcę przepis na fikowe frytki z selera albo pietruszki. Batatowe i z brukwi są mega, a testowałam selerowe z innego przepisu i były po prostu słabe. Twoim przepisom ufam, więc plis, plis, plis ;)