• ok. 1/2 dyni piżmowej (butternut, część bez gniazda nasiennego)
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • gruboziarnista sól
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pimenton (mielona wędzona papryka)
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • pieprz
  • 1 fenkuł
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 limonka lub cytryna

Frytki z dyni piżmowej pieczone w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. Mógłbym je jeść codziennie.

Frytki można przygotować nie tylko z ziemniaków czy batatów (PRZEPIS), ale również na przykład z pietruszki, brukwi (PRZEPIS) albo właśnie z dyni.

Doskonale nadaje się do tego celu dynia piżmowa, czyli butternut (ZOBACZ), który świetnie się piecze, a dodatkowo podczas obróbki termicznej nabiera sporo naturalnej słodyczy.

Frytki zawsze przygotowuję w piekarniku, tylko lekko natłuszczając je odrobiną oliwy extra vergine. Tak jest znacznie zdrowiej, ale oczywiście jeśli wolisz, możesz usmażyć je w tradycyjny sposób – w głębokim tłuszczu.

Jako dodatek do frytek dobrze sprawdzi się aromatyczny sos (dip) z malinówek oraz lekka i orzeźwiająca sałatka. Możesz w związku z tym wykorzystać ten przepis w 100% albo użyć innego sosu czy dodatków.

Frytki dynia L_04

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Dynię (jej węższą podłużną część, bez gniazda nasiennego) pokrój w grube plastry (ZOBACZ), a następnie w spore frytki. Odrzuć skrajne kawałki, które razem z częścią dyni z gniazdem nasiennym możesz wykorzystać w innym daniu (ZOBACZ).

3. Frytki wrzuć do miski, wlej trochę oliwy, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj dłońmi.

4. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Frytki dynia L_02

5. Usuń skórę z pomidorów, pokrój je na kawałki i wrzuć do głębszej patelni.

6. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek wraz z solą, która ułatwi roztarcie ząbków i dodaj do pomidorów. Dopraw solą, pieprzem i pimentonem.

7. Duś sos, aż zgęstnieje i nabierze smaku. Powinno to zająć ok. 15 minut. Dodaj majeranek. Jeśli obawiasz się, że frytki będą gotowe za szybko, możesz dip przygotować wcześniej, a potem tylko go podgrzać.

8. W tzw. międzyczasie, gdy frytki się pieką, a sos gotuje, przygotuj sałatkę. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół, usuń twardą końcówkę i cienko posiekaj (jeśli masz, możesz użyć mandoliny).

9. Przełóż fenkuł do miski, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Dzięki temu fenkuł stanie się bardziej miękki i delikatny. Przekrój pomidorki na pół i dodaj do sałatki. Dodaj oliwę i dopraw według uznania.

10. Upieczone frytki posyp gruboziarnistą solą i podawaj z pomidorowym dipem i sałatką.

Smacznego!

Frytki dynia L_03

Frytki dynia L_05

Frytki dynia L_09

Frytki dynia L_07