Pieczony seler.

Seler pieczony w całości to pomysł stary jak świat. Przez lata przewinął się przez szereg programów i książek kulinarnych, od Jamie Olivera po Yotama Ottolenghi. Kto spróbuje takiego selera choćby raz, ten przestanie się temu dziwić. Tak, ten patent jest po prostu genialny! Kto pierwszy na niego wpadł? Anonimowy weganin stęskniony za pieczenią? Poszukiwacz najprostszych receptur dających najlepsze rezultaty? Tego nie wie nikt, ale to bez znaczenia. Grunt, że przepis jest doskonały w swej prostocie, a przyrządzony w ten sposób seler nie ma konkurencji.

Jedyne, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, no i czas. Do pieczenia – oliwa i sól. Do doprawienia gotowych warzyw – tłoczony na zimno olej aromatyzowany tymiankiem i jeszcze trochę soli. Tylko tyle i aż tyle. Kto by pomyślał, że zwykły seler może być tak pyszny i piękny? :-) Spróbuj koniecznie!

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Tymiankowy olej migdałowy tłoczony na zimno

Zamiast oliwy, pieczone selery doprawiam wspaniałym, aromatycznym tymiankowym olejem z migdałów, tłoczonym na zimno. Świeżymi ziołami możesz wzbogacać aromat i smak domowych olejów, uzyskując przepyszne rezultaty.

Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Surowy niefiltrowany olej z orzechów lub nasion, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest zawsze świeży i pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
  • wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
  • zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
  • działa przeciwpasożytniczo,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na co najmniej kilka godzin lub dłużej. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnych szklanych naczyniach.

Przeczytaj też:

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler – SKŁADNIKI:

Seler

Olej z migdałów aromatyzowany tymiankiem

  • 300 g migdałów, posiekanych (na ok. 150 ml surowego oleju)
  • szklanka listków świeżego tymianku

Pieczony seler – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp listki tymianku i 300 g grubo posiekanych migdałów, po czym włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca. Najczęściej używam tak tłoczonego oleju w postaci czystej, czasem – tak jak tutaj – przed użyciem mieszam go z listkami świeżych ziół.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Odetnij nać, dokładnie oczyść selery, usuwając włókna i większe korzonki, po czym starannie je wyszoruj i osusz.
  4. Obtocz selery w oliwie i oprósz je solą. Ułóż na małej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 2,5-3 godziny lub – w razie potrzeby – nieco dłużej (w zależności od wielkości selera).
  6. W miseczce wymieszaj olej migdałowy z listkami tymianku i odstaw.
  7. Upieczone selery przełóż na talerze lub do płytkich misek, skrop olejem z listkami tymianku i oprósz płatkami soli.  

PS. Selery smakują tak wspaniale, że choć dla naszej dwójki upiekłem na obiad trzy sztuki, spokojnie zjedlibyśmy ich nawet 6 (sauté, jako główny posiłek). Następnym razem na bank piekę więcej!

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler

Pieczony seler