Pieczony seler.
Seler pieczony w całości to pomysł stary jak świat. Przez lata przewinął się przez szereg programów i książek kulinarnych, od Jamie Olivera po Yotama Ottolenghi. Kto spróbuje takiego selera choćby raz, ten przestanie się temu dziwić. Tak, ten patent jest po prostu genialny! Kto pierwszy na niego wpadł? Anonimowy weganin stęskniony za pieczenią? Poszukiwacz najprostszych receptur dających najlepsze rezultaty? Tego nie wie nikt, ale to bez znaczenia. Grunt, że przepis jest doskonały w swej prostocie, a przyrządzony w ten sposób seler nie ma konkurencji.
Jedyne, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, no i czas. Do pieczenia – oliwa i sól. Do doprawienia gotowych warzyw – tłoczony na zimno olej aromatyzowany tymiankiem i jeszcze trochę soli. Tylko tyle i aż tyle. Kto by pomyślał, że zwykły seler może być tak pyszny i piękny? :-) Spróbuj koniecznie!
Tymiankowy olej migdałowy tłoczony na zimno
Zamiast oliwy, pieczone selery doprawiam wspaniałym, aromatycznym tymiankowym olejem z migdałów, tłoczonym na zimno. Świeżymi ziołami możesz wzbogacać aromat i smak domowych olejów, uzyskując przepyszne rezultaty.
Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.
Surowy niefiltrowany olej z orzechów lub nasion, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest zawsze świeży i pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:
- zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
- wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
- zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
- działa przeciwpasożytniczo,
- wspomaga przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na co najmniej kilka godzin lub dłużej. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnych szklanych naczyniach.
Przeczytaj też:
- Domowy olej lniany z prasy do oleju
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
Pieczony seler – SKŁADNIKI:
Seler
- 3 nieduże selery (lub więcej, w zależności od potrzeb), w miarę możliwości młode, z nacią
- oliwa extra vergine
- tłoczony na zimno (surowy) olej migdałowy z tymiankiem
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól roztarta w moździerzu
- płatki soli z chilli
Olej z migdałów aromatyzowany tymiankiem
- 300 g migdałów, posiekanych (na ok. 150 ml surowego oleju)
- szklanka listków świeżego tymianku
Pieczony seler – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z migdałów: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp listki tymianku i 300 g grubo posiekanych migdałów, po czym włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca. Najczęściej używam tak tłoczonego oleju w postaci czystej, czasem – tak jak tutaj – przed użyciem mieszam go z listkami świeżych ziół.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Odetnij nać, dokładnie oczyść selery, usuwając włókna i większe korzonki, po czym starannie je wyszoruj i osusz.
- Obtocz selery w oliwie i oprósz je solą. Ułóż na małej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 2,5-3 godziny lub – w razie potrzeby – nieco dłużej (w zależności od wielkości selera).
- W miseczce wymieszaj olej migdałowy z listkami tymianku i odstaw.
- Upieczone selery przełóż na talerze lub do płytkich misek, skrop olejem z listkami tymianku i oprósz płatkami soli.
PS. Selery smakują tak wspaniale, że choć dla naszej dwójki upiekłem na obiad trzy sztuki, spokojnie zjedlibyśmy ich nawet 6 (sauté, jako główny posiłek). Następnym razem na bank piekę więcej!
Twoja wersja wygląda bardziej apetycznie niż na zdjęciu u Yotama🙃 Super foty!
Zaopatrzona w seler – będę piec ! :)
Powiedz, czy sugerował byś, żeby je przykryć albo owinąć w folię ?
Jaki tryb piekarnika najlepiej ustawić ?
Dzięki za pomoc !
Tak jak w przepisie – nie owijam w folię. Piekarnik – środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Nie mam tego cuda do wytłaczania oleju więc czym mogę zastąpić olej migdałowy? tłoczony na zimno?
Selera uwielbiam i chętnie przyrządzę.
Dobra oliwa extra vergine zawsze pasuje jak ulał.
Czy można piec na „kozie”