Smażone bakłażany z miodem, czyli berenjenas fritas con miel.
Berenjenas fritas con miel to jedno z popularniejszych hiszpańskich tapas, o którym przypomniałem sobie niedawno w małej uroczej restauracyjce w Sa Playa nieopodal Walencji. Pokrojone bakłażany, oliwa, trochę mąki, miód i sól – to ma być hit?! Niech Was nie zmyli prostota i krótka lista składników. Jeszcze zanim skończyliśmy pałaszować pierwszą porcję z dwóch bakłażanów, zapadła decyzja, że kiedy tylko zjemy, smażę kolejne dwa. Obłęd czysty, inaczej tego nazwać nie sposób!
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że w tym przepisie nie ma nic niezwykłego. Ba, niektórzy mogą skrzywić się nawet na połączenie bakłażana z miodem, ale o nich nie myślimy, bo nie ma po co ;-) A jednak smak tak przyrządzonych oberżyn jest po prostu nieziemski. Sporadycznie smażę warzywa, np. cukinie czy kwiaty cukinii, z dodatkiem mąki (z ciecierzycy lub ryżowej) i zwykle ograniczam ilość tłuszczu, ale dla tej receptury WARTO zrobić wyjątek. Bakłażany nabierają niezwykle głębokiego smaku, mąka z ciecierzycy pasuje tu jak ulał, a miód i absolutnie niezbędna sól idealnie dopełniają całość.
A najlepsze jest to, że tak usmażony bakłażan świetnie smakuje również na zimno.
Uwagi:
- Oberżyna może być pokrojona w plasterki lub słupki, do mnie bardziej przemawiają plasterki – są cieńsze, a gotowy bakłażan w takiej formie moim zdaniem smakuje lepiej,
- Bakłażany smaż na dość dobrze rozgrzanej oliwie (nie dopuszczaj do dymienia), a po odwróceniu na drugą stronę dociśnij plasterki łopatką do powierzchni patelni,
- Bakłażany smażę na cienkiej warstwie oliwy – nie ma potrzeby, by w niej pływały. Plasterki bakłażana wchłaniają większość oliwy z patelni, ale kiedy nie ma zbyt dużo tłuszczu, gotowe bakłażany w żadnym razie nie mają tłustego smaku. Cały myk polega na tym, że są doskonałe,
- Najlepiej sprawdzą się tu młodsze bakłażany, maksymalnie średniej wielkości,
- Nie odprawiam nad bakłażanami czarów typu dodatkowa wstępna obróbka polegająca na zasypywaniu solą i odsączaniu. Wystarczy pokroić bakłażany na plasterki i usmażyć. Świeże, dobrej jakości warzywo obroni się samo.
Smażone bakłażany z miodem – SKŁADNIKI na 2 małe porcje:
- 2 średnie bakłażany
- mąka z ciecierzycy (niewiele)
- miód (tu: hiszpański wrzosowy – Brezo)
- oliwa extra vergine
- płatki soli z chilli
Smażone bakłażany z miodem – PRZEPIS:
- Bakłażany pokrój w dość cienkie ok. 3-4 mm plasterki.
- Plasterki bakłażana obtocz w mące z ciecierzycy (lub dowolnej innej).
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i usmaż plasterki bakłażana na złoto z dwóch stron.
- Usmażone plasterki przekładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smaż partiami, aż usmażysz całość.
- Gotowe bakłażany podziel na porcje, skrop obficie miodem i posyp płatkami soli. Wrota niebios stoją przed Tobą otworem ;-)
Gdzie kupujesz sól w płatkach? Wczoraj na bio bazarze były ale za 100g chcieli 39zł!
Na urlopach (głównie targi) i w delikatesach w PL. Sól z tego przepisu (kilka słoików) kupiłem akurat w TKMaxx, mniej więcej trzy lata temu kosztowała ok. 20 PLN za 100 g (słoik z korkową pokrywą).
Niestety z przykrością muszę oznajmić, że paskudy nie wyszły. Nie wiem, może nie umiem smażyć, może było za mało mąk, może były za cienkie albo za grube… Starałam się utrzymać oliwę w temperaturze poniżej poziomu dymienia, ale patelnia tak czy siak się nagrzewa, więc po chwili mąka była spalona na patelni, bakłażan – gąbka wsiąknął tłuszcz i nic z tego nie wyszło ._.
Spróbuj jeszcze raz, Hiszpanie smażą te bakłażany z zamkniętymi oczyma:-)
Ciekawość zaspokojona jak może smakować coś takiego :)
1. Nie posoliłam bakłażana zgodnie z sugestią i rzeczywiście żadnej goryczki – brawo mit obalony :)
2. Grillowałam plasterki na dobrej patelni Zepter bez tłuszczu (bardzo zależało mi na tym aby nie smażyć tłuszczu)
3. Zapomniałam o mące, następnym razem może spróbuję – mam pytanie, czy ta mąka spowoduje że będą chrupiące?
4. Nie miałam płatków z chili więc posypałam zatarem, dodałam miód i skropiłam oliwą
5. Spałaszowałam z ryżem, super smakowało :)
Pozdrawiam i podziwiam kulinarne pomysły FiK
Ula
Ad.3 – tak, ale tłuszcz w tym przepisie (z mąką – jak w Hiszpanii) jest niezbędny. Jeżeli chodzi o bakłażany bez tłuszczu, smażymy/grillujemy je bez panierki, pozdrawiam
Robiłam drugi raz i są pyszne. Za pierwszym razem z mąka ryżowa, ale zdecydowanie z ciecierzycy wygrywa. Nawet aromat daje daniu. Dla mnie mega i użyłam miodu wielokwiatowego i soli himalajskiej bez chili.
Czy mogę je zrobić w piekarniku??? jak?
Niestety, z piekarnika to nie będzie to.
Rewelacja!!!