Smażone bakłażany z miodem, czyli berenjenas fritas con miel.

Berenjenas fritas con miel to jedno z popularniejszych hiszpańskich tapas, o którym przypomniałem sobie niedawno w małej uroczej restauracyjce w Sa Playa nieopodal Walencji. Pokrojone bakłażany, oliwa, trochę mąki, miód i sól – to ma być hit?! Niech Was nie zmyli prostota i krótka lista składników. Jeszcze zanim skończyliśmy pałaszować pierwszą porcję z dwóch bakłażanów, zapadła decyzja, że kiedy tylko zjemy, smażę kolejne dwa. Obłęd czysty, inaczej tego nazwać nie sposób!

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że w tym przepisie nie ma nic niezwykłego. Ba, niektórzy mogą skrzywić się nawet na połączenie bakłażana z miodem, ale o nich nie myślimy, bo nie ma po co ;-) A jednak smak tak przyrządzonych oberżyn jest po prostu nieziemski. Sporadycznie smażę warzywa, np. cukinie czy kwiaty cukinii, z dodatkiem mąki (z ciecierzycy lub ryżowej) i zwykle ograniczam ilość tłuszczu, ale dla tej receptury WARTO zrobić wyjątek. Bakłażany nabierają niezwykle głębokiego smaku, mąka z ciecierzycy pasuje tu jak ulał, a miód i absolutnie niezbędna sól idealnie dopełniają całość.

A najlepsze jest to, że tak usmażony bakłażan świetnie smakuje również na zimno.

Smażone bakłażany z miodem

Smażone bakłażany z miodem

Smażone bakłażany z miodem

Uwagi:

  • Oberżyna może być pokrojona w plasterki lub słupki, do mnie bardziej przemawiają plasterki – są cieńsze, a gotowy bakłażan w takiej formie moim zdaniem smakuje lepiej,
  • Bakłażany smaż na dość dobrze rozgrzanej oliwie (nie dopuszczaj do dymienia), a po odwróceniu na drugą stronę dociśnij plasterki łopatką do powierzchni patelni,
  • Bakłażany smażę na cienkiej warstwie oliwy – nie ma potrzeby, by w niej pływały. Plasterki bakłażana wchłaniają większość oliwy z patelni, ale kiedy nie ma zbyt dużo tłuszczu, gotowe bakłażany w żadnym razie nie mają tłustego smaku. Cały myk polega na tym, że są doskonałe,
  • Najlepiej sprawdzą się tu młodsze bakłażany, maksymalnie średniej wielkości,
  • Nie odprawiam nad bakłażanami czarów typu dodatkowa wstępna obróbka polegająca na zasypywaniu solą i odsączaniu. Wystarczy pokroić bakłażany na plasterki i usmażyć. Świeże, dobrej jakości warzywo obroni się samo.

Smażone bakłażany z miodem – SKŁADNIKI na 2 małe porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • mąka z ciecierzycy (niewiele)
  • miód (tu: hiszpański wrzosowy – Brezo)
  • oliwa extra vergine
  • płatki soli z chilli

Smażone bakłażany z miodem – PRZEPIS:

  1. Bakłażany pokrój w dość cienkie ok. 3-4 mm plasterki.
  2. Plasterki bakłażana obtocz w mące z ciecierzycy (lub dowolnej innej).
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i usmaż plasterki bakłażana na złoto z dwóch stron.
  4. Usmażone plasterki przekładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smaż partiami, aż usmażysz całość.
  5. Gotowe bakłażany podziel na porcje, skrop obficie miodem i posyp płatkami soli. Wrota niebios stoją przed Tobą otworem ;-)

Smażone bakłażany z miodem

Smażone bakłażany z miodem

Smażone bakłażany z miodem