Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry.

Perry to fermentowany napój z gruszek, potocznie często zwany gruszkowym cydrem. Jak zwał, tak zwał, wszyscy wiedzą, o co chodzi. Perry ma to do siebie, że jest słodszy od cydru – tak samo, jak gruszki – co do zasady – są słodsze od jabłek klasycznych odmian.

Lody z gruszek i Perry to pomysł równie prosty i naturalny, co lody jabłkowe z calvadosem. Owoce jako baza, coś płynnego dla wzmocnienia smaku, coś kremowego dla fajniejszej konsystencji i pyszny deser gotowy. Wrzesień to wciąż lato, a najbliższy weekend zapowiada się piękny, słoneczny i ciepły, więc micha naturalnych, domowych, lekko musujących od Perry lodów gruszkowych jest jak najbardziej na miejscu!

Uwagi:

  • Technicznie rzecz biorąc, lody gruszkowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki
  • Jeżeli nie zależy Ci na tym, by lody były wegańskie, śmietankę kokosową lub kremowe mleko kokosowe możesz zastąpić klasyczną tłustą śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (najlepiej greckim)
  • Perry możesz zastąpić cydrem, a gruszki – jabłkami

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry – SKŁADNIKI na ok. 6 – 8 gałek (2 duże porcje):

Gruszki do lodów

  • ładna gruszka, najlepiej odmiany Williams
  • ok. 200 ml Perry Sadowski
  • trochę gałki muszkatołowej, świeżo startej

Lody

  • 200 g śmietanki kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • 1,5 dużej gruszki (albo 2 mniejsze), najlepiej odmiany Williams
  • 100 ml Perry Sadowski
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
  • do podania: listki świeżej mięty

Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry – PRZEPIS:

  1. Składniki na lody gruszkowe przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki mus.
  2. Postępuj zgodnie z instrukcją maszyny do lodów. W przypadku mojej maszynki do lodów wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie soft lub hard. W tym przypadku użyłem trybu soft.
  3. Przygotuj gruszkę: obierz owoc ze skórki, przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne (świetnie sprawdza się tu np. mała łyżka do melona). Przełóż gruszki do małego garnka (najlepiej, by niemal wypełniły dno naczynia) i zalej Perry. Gotuj ok. 10-15 minut lub nieco dłużej, do momentu aż gruszki zmiękną, ale zachowają kształt i jędrność. Przełóż owoce z garnka na talerz, a Perry zredukuj na dużym ogniu, aż straci objętość i zgęstnieje do konsystencji płynnego miodu.
  4. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia – ma kremową konsystencję. Jeżeli chcesz, by lody były bardziej zwarte i formowały się w ładne gałki, po wyjęciu z maszynki przełóż je do plastikowego pojemnika i wstaw na 1-2 godziny do zamrażarki.
  5. Lody podaj na przykład tak: nałóż porcje do małych misek, dodaj po pół gruszki duszonej w Perry, a całość polej aromatycznym słodkim sosem ze zredukowanego Perry, oprósz świeżo startą gałką muszkatołową i udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty.

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem

Lody gruszkowe z imbirem