Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry.
Perry to fermentowany napój z gruszek, potocznie często zwany gruszkowym cydrem. Jak zwał, tak zwał, wszyscy wiedzą, o co chodzi. Perry ma to do siebie, że jest słodszy od cydru – tak samo, jak gruszki – co do zasady – są słodsze od jabłek klasycznych odmian.
Lody z gruszek i Perry to pomysł równie prosty i naturalny, co lody jabłkowe z calvadosem. Owoce jako baza, coś płynnego dla wzmocnienia smaku, coś kremowego dla fajniejszej konsystencji i pyszny deser gotowy. Wrzesień to wciąż lato, a najbliższy weekend zapowiada się piękny, słoneczny i ciepły, więc micha naturalnych, domowych, lekko musujących od Perry lodów gruszkowych jest jak najbardziej na miejscu!
Uwagi:
- Technicznie rzecz biorąc, lody gruszkowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki
- Jeżeli nie zależy Ci na tym, by lody były wegańskie, śmietankę kokosową lub kremowe mleko kokosowe możesz zastąpić klasyczną tłustą śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (najlepiej greckim)
- Perry możesz zastąpić cydrem, a gruszki – jabłkami
Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry – SKŁADNIKI na ok. 6 – 8 gałek (2 duże porcje):
Gruszki do lodów
- ładna gruszka, najlepiej odmiany Williams
- ok. 200 ml Perry Sadowski
- trochę gałki muszkatołowej, świeżo startej
Lody
- 200 g śmietanki kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
- 1,5 dużej gruszki (albo 2 mniejsze), najlepiej odmiany Williams
- 100 ml Perry Sadowski
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- do podania: listki świeżej mięty
Lody gruszkowe z imbirem i gruszką duszoną w Perry – PRZEPIS:
- Składniki na lody gruszkowe przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki mus.
- Postępuj zgodnie z instrukcją maszyny do lodów. W przypadku mojej maszynki do lodów wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie soft lub hard. W tym przypadku użyłem trybu soft.
- Przygotuj gruszkę: obierz owoc ze skórki, przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne (świetnie sprawdza się tu np. mała łyżka do melona). Przełóż gruszki do małego garnka (najlepiej, by niemal wypełniły dno naczynia) i zalej Perry. Gotuj ok. 10-15 minut lub nieco dłużej, do momentu aż gruszki zmiękną, ale zachowają kształt i jędrność. Przełóż owoce z garnka na talerz, a Perry zredukuj na dużym ogniu, aż straci objętość i zgęstnieje do konsystencji płynnego miodu.
- Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia – ma kremową konsystencję. Jeżeli chcesz, by lody były bardziej zwarte i formowały się w ładne gałki, po wyjęciu z maszynki przełóż je do plastikowego pojemnika i wstaw na 1-2 godziny do zamrażarki.
- Lody podaj na przykład tak: nałóż porcje do małych misek, dodaj po pół gruszki duszonej w Perry, a całość polej aromatycznym słodkim sosem ze zredukowanego Perry, oprósz świeżo startą gałką muszkatołową i udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty.