Najprostszy krem z pieczonych pomidorów.

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów – aksamitny, aromatyczny i pełen smaku. Wystarczą dwa główne składniki, zioła i przyprawy, a dodatkowy plus jest taki, że większość pracy wykona za Ciebie piekarnik.

W najprostszym kremie z pomidorów chodzi o to, by możliwie uprościć proces i ograniczyć liczbę składników. Pieczone pomidory i buraki kryją w sobie tyle smaku, że nawet nie próbowałem dodawać do nich innych przypraw, aniżeli sól i pieprz. Jeżeli chcesz poczuć naturalne smaki lata, uwierz, że naprawdę nie ma takiej potrzeby. Do tego tylko trochę bazylii, oliwa extra vergine, i już.

Gotowa zupa ma świetnie zrównoważony smak, a przede wszystkim czuć w niej zarówno smak buraka, jak i dojrzałej malinówki. A najlepsze jest w niej to, że smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się też jako chłodnik. Krem jest naturalnie wegański, ale nie ma przeszkód, by podać ją z serem, np. z fetą lub sezonowaną (dojrzałą, twardą i soloną) ricottą.

Konsystencja zupy-kremu to zasługa niezawodnego blendera molekularnego Ronic Zyle Led II. Tak, to jeden z tych blenderów, w których można również ugotować zupę. Dzięki kosmicznie szybkim obrotom rozdrabnia nawet surowe produkty do poziomu nanocząsteczek, co zwiększa przyswajalność składników odżywczych przy zachowaniu cennych wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. Dzięki mocy (1800 W) i szybkim obrotom ostrzy (30 000 obrotów/min) w Zyle – mimo braku elementu grzejnego – można w kilka minut doprowadzić płyn do wrzenia. Blender znakomicie radzi sobie także z miksowaniem gęstych past (hummus, masło orzechowe) czy mieleniem twardych surowców (np. surowej ciecierzycy) na mąkę.

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 1,2 kg pomidorów malinowych
  • ok. 700 g małych żółtych buraków (lub zwykłych czerwonych)
  • garść listków bazylii, nie zaszkodzi mieszanka zielonej i fioletowej
  • oliwa extra vergine
  • sól roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Sporą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Buraki obierz ze skórki, opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki (np. ćwiartki, w zależności od wielkości) i wrzuć do brytfanki.
  3. Skrop buraki oliwą, dodaj sól, wymieszaj i rozłóż je w pojedynczej warstwie. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  4. Wyjmij brytfankę z piekarnika, przesuń buraki na bok i dodaj pomidory, przekrojone na pół. Skrop je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut.
  5. Upieczone warzywa odstaw na kwadrans, po czym zmiksuj je w blenderze. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Podziel zupę na porcje, dodaj listki świeżej bazylii i skrop oliwą.

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów

Najprostszy krem z pieczonych pomidorów