• 5 okrągłych mini cukinii
  • 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy (albo pszennej)
  • woda mineralna gazowana
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Mini placki z całych plastrów cukinii w naleśnikowym cieście z mąki z ciecierzycy.

To, moim zdaniem, najlepszy sposób przygotowania placuszków z cukinii. Ich podstawowa zaleta polega na tym, że wykorzystuję cały plasterek cukinii o konkretnej grubości (ok. 1 cm), dzięki czemu smak cukinii jest tu rzeczywiście dominujący i najważniejszy.

Użyłem małych okrągłych cukinii (ZOBACZ), zarówno żółtych, jak i zielonych, które idealnie się tu sprawdzą, ponieważ mają znacznie mniejsze gniazda nasienne i są mniej wilgotne od cukinii zwykłych, standardowych rozmiarów. Dzięki temu bardzo dobrze nadają się do smażenia, a ciasto trzyma się ich jak przyklejone:-)

W razie potrzeby możesz użyć zwykłej cukinii, postaraj się jednak wykorzystać do tego celu jak najmłodsze cukinie średniej wielkości.

Tradycyjnie, jeśli nie unikasz glutenu, bezglutenową mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną.

Z podanych proporcji składników usmażyłem 19 placuszków. Jako że zostało mi trochę więcej ciasta, usmażyłem z niego kilka dodatkowych zwykłych placków (bez cukinii).

Placki z cukinii L_05

Placki z cukinii L_09

PRZEPIS:

1. Wymieszaj roztrzepane jajka, mąkę i wodę, aż otrzymasz gładkie, gęste ciasto. Dopraw papryką, sporą szczyptą soli i dużą ilością pieprzu.

2. Cukinie pokrój na dość grube plastry (ok. 1 cm – ZOBACZ).

3. Maczaj partiami cukinie w cieście i smaż z dwóch stron na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni (ZOBACZ).

4. Gotową porcję placuszków posyp posiekaną papryczką chilli.

Smacznego!

Placki z cukinii L_14

Placki z cukinii L_11