- 5 okrągłych mini cukinii
- 2 jajka
- 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy (albo pszennej)
- woda mineralna gazowana
- sól, pieprz
- ostra papryka
- papryczka chilli (opcjonalnie)
Mini placki z całych plastrów cukinii w naleśnikowym cieście z mąki z ciecierzycy.
To, moim zdaniem, najlepszy sposób przygotowania placuszków z cukinii. Ich podstawowa zaleta polega na tym, że wykorzystuję cały plasterek cukinii o konkretnej grubości (ok. 1 cm), dzięki czemu smak cukinii jest tu rzeczywiście dominujący i najważniejszy.
Użyłem małych okrągłych cukinii (ZOBACZ), zarówno żółtych, jak i zielonych, które idealnie się tu sprawdzą, ponieważ mają znacznie mniejsze gniazda nasienne i są mniej wilgotne od cukinii zwykłych, standardowych rozmiarów. Dzięki temu bardzo dobrze nadają się do smażenia, a ciasto trzyma się ich jak przyklejone:-)
W razie potrzeby możesz użyć zwykłej cukinii, postaraj się jednak wykorzystać do tego celu jak najmłodsze cukinie średniej wielkości.
Tradycyjnie, jeśli nie unikasz glutenu, bezglutenową mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Z podanych proporcji składników usmażyłem 19 placuszków. Jako że zostało mi trochę więcej ciasta, usmażyłem z niego kilka dodatkowych zwykłych placków (bez cukinii).
PRZEPIS:
1. Wymieszaj roztrzepane jajka, mąkę i wodę, aż otrzymasz gładkie, gęste ciasto. Dopraw papryką, sporą szczyptą soli i dużą ilością pieprzu.
2. Cukinie pokrój na dość grube plastry (ok. 1 cm – ZOBACZ).
3. Maczaj partiami cukinie w cieście i smaż z dwóch stron na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni (ZOBACZ).
4. Gotową porcję placuszków posyp posiekaną papryczką chilli.
Smacznego!
uwielbiam takie rarytasy! idealne!
mniam… nigdy jeszcze nie jadłam cukiniowych ale wyglądają OBŁĘDNIE!
Dzięki :-)
Zafiksowalam się ;)
Chili bardzo ostre?
Bardzo, ale jeśli ktoś nie lubi, można pominąć.
Omnomnom, świetne, zrobię na pewno:)
Urocze, takie idealne!
Pakora…uwielbiam! Przysmak kuchni indyjskiej!
Świetny pomysł, wyszły przepiękne :D
O, jak szybko przepis, myślałam,z e będzie za 3 tygodnie :P super :-)
Świetne. Takie się nie rozpadną, z tartej cukinii nie wychodzą takie piękne. A mąka super żółta, jak kukurydziana.
OMG… Wywracasz do góry nogami moje wyobrażenia o męskiej kuchni ;)
Pięknie sfotografowane
Mniam mniam
Uwielbiam placki wszelkiej maści. Twoje wyglądają cudnie, takie malutkie, idealnie okrągłe. Tylko gdzie ja dostanę takie cukinie…
Fajne!
Dzień dobry. Ma Pan najlepsze bezglutenowe przepisy w polskim internecie. Codziennie korzystam z nowych pomysłów, świetnych pomysłów. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)
Dzięki! :-)
Odlotowe placki :D
Prześliczne
Super pomysł, idealnie się trzymają. Tarta cukinia jest dla mnie nie do ogarnięcia, te powinny się udać ładnie;)
Fenomenalne :)
Otwórz knajpę stary, a zapłacę za roczny abonament z góry. Słowo:-)
Czy placek może być dziełem sztuki? Otóż może. Te są :)
Skoro tak mówisz ;-)
W takich plackach można się zakochać;>
Wyglądają super, a cukinię kocham ponad wszystko, więc na pewno wypróbuję przepis
Świetne, robiłam już kilka razy i polecam. Wychodzą idealne i przepyszne.
Świetne, można tez z bakłażanem :)
Śliczne i na pewno pyszne
Perfekcyjne!
Piękne placki :D
Fajowe placuszki
Placki jak malowane:)
Czy można zastąpić mąkę z ciecierzycy jakąś inna mąką bezglutenową?
Tak, na przykład ryżową, kukurydzianą, kasztanową, teff.
Moje 2,5letnie dziecko zajada sie tymi placuszkami.
Zastanawiam sie, jaka powinna byc wlasciwa konsystencja tego ciasta, bardziej lejaca czy gesciejsza? Wg mnie ciasto powinno byc raczej gesciejsze, ale jak mowi autor przepisu? Jedna warstwa ciasta, czy jeszcze polac te cukinki ciastem na patelce? Pytam, bo mam wrazeni, ze ciasto nie trzyma sie cukinii.
Jeżeli masz wrażenie, że ciasto nie trzyma się cukinii, a Twoje placki wyglądają inaczej niż moje (na zdjęciach) możesz zrobić trochę gęstsze ciasto i zobaczyć, jaki będzie efekt. Używałaś mąki z cieciorki czy innej? To też może mieć wpływ na konsystencję i lepkość ciasta.
Nie otwiera mi sie strona o tym jak smażyć. Jaki tłuszcz i jak duzo go? Mąka orkiszowa pełnoziarnista ok?
Taki, na jakim zwykle smażysz. Jeśli patelnia jest dobrej jakości, tłuszczu wystarczy minimalna ilość.