- 4 kacze jaja (albo 4 kurze)
- 4 łyżeczki cukru palmowego (Surovital)
- 2 łyżeczki mąki kasztanowej (albo zwykłej pszennej)
- 1 limonka (lub ewentualnie cytryna)
Pyszny, bardzo puchaty omlet z sokiem z limonki.
To bardziej ascetyczna postać omletu z sezonowymi owocami (ZOBACZ). Ascetyczna, jednak w żadnym razie nie gorsza. Jest wręcz przeciwnie, bowiem dodanie soku z limonki sprawia, że omlet nabiera świetnego, bardzo wyrazistego i niezwykle orzeźwiającego kwaskowatego posmaku. Trudno to wrażenie opisać, tego omletu trzeba po prostu spróbować.
Więcej o genezie przepisu na omlet przeczytasz TUTAJ.
Użyłem tu jaj kaczych, ale możesz oczywiście zastąpić je jajami kurzymi. Jako że dysponowałem akurat jajkami kaczymi w mniejszym rozmiarze, które wielkością nie odbiegają od kurzych, zastosowałem w przepisie „przelicznik”, wedle którego jedno jajo kacze = 1 jajo kurze. W przypadku, gdy jaja kacze będą nieco większe, najlepiej użyć po prostu po jednym na porcję. Omlet będzie wówczas nieco cieńszy i mniej puchaty, ale Ty zyskasz pewność, że jego góra odpowiednio się zetnie i nie pozostanie niedopieczona.
Omlet jest bezglutenowy – użyłem tu mąki kasztanowej (podobnie jak w poprzednim przepisie, wylinkowanym powyżej). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, byś wykorzystał(a) mąkę pszenną (albo inną bezglutenową, np. teff lub ryżową, które są neutralne w smaku; gryczana czy ciecierzycowa – z uwagi na charakterystyczny smak – pasowałaby tu raczej umiarkowanie).
PRZEPIS:
1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wykorzystaj dwie miski (po 2 żółtka na porcję, każda porcja w oddzielnej misce).
2. Ubij białka na sztywną pianę. Najwygodniej użyć do tego robota kuchennego.
3. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i mąką (2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka mąki na porcję).
4. Ubitą pianę dodaj do żółtek – połowę do każdej miski – i delikatnie wymieszaj.
5. Na dwie dobrze rozgrzane patelnie wrzuć nieco masła i zanim masło zacznie się brązowić (czyli palić), wylej na każdą z patelni zawartość misek.
6. Przykryj patelnie i smaż omlety przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie spód powinien ładnie się zezłocić, a góra omletu ściąć. Sprawdź, czy spód jest gotowy, podhaczając brzeg łopatką. W razie potrzeby smaż nieco dłużej.
7. Skrop omlety sokiem z limonki (po pół limonki na omlet). Zsuń każdy omlet na talerz, złóż na pół i podawaj.
Smacznego!
Widzę, ze lubisz przypieczone tak jak ja. Nie znoszę glutowatych jajek, omletow, czy jajecznicy. Zrumieniony omlet czy lekko „podsuszona” na patelni jajecznica to jest to, podoba mi się ten Twój :)
Pyszności!
Sok z limonek dodaję do czego się da, więc ten omlet na pewno też by mnie zachwycił:)
Grubaśny! :)
Wygląda smacznie
Super puchaty, ciekawe za którym razem mi taki wyjdzie;)
Śniadanie to wyzwanie;) Przyjmuje i jutro spróbuje zrobić to puchate apetyczne danko. Nie ma to jak grubasny omlet z rana :P
Jadłbym…
Ten z owocami był czadowy, pięknie mi spuchl, wiec z limonkowym tez się zmierzę, jak tylko dostanę gdzieś jaja jutro. Zapomniałam, ze dziś święto… I wszystko na cztery spusty pozamykane.
Wygląda trochę jak omlet-calzone ;)
Gruby znaczy dobry :D
Ale gruby O_o
Wygląda pozywnie ;)
Skąd wziąc kacze jaja?
Na przykład stad: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/hala-mirowska-gdzie-w-warszawie-kupowac-sezonowe-produkty/
Zapisany do zrobienia
Niesamowicie żółty w środku
Nie wyszedł mi taki zgrabny jak u ciebie, ale faktycznie dodatek soku z limonki/cytryny daje niesamowity efekt. Pycha.
Ależ narobiłeś mi apetytu na omlet, taki cudownie puchaty… Mniam!
Staram się:-)
Wygląda apetycznie :) zobaczymy, czy za pierwszym razem u mnie też tak spuchnie…
Smaki dzieciństwa są zawsze najlepsze, uwielbiam takie przepisy :))
Jaki cudnie puchaty, na pewno wypróbuję, pozdrawiam!!
Najlepszy na śniadanie
Pychotka o kazdejporze dnia i …
Uwielbiam ten przepis, Twoje omlety są zajebiste :D
Genialny omlet, nie wyszedł mi taki ładny, ale pycha i tak ;)
Awesome blog!