• NA CIASTO NALEŚNIKOWE (4 naleśniki):
  • 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka
  • trochę wody gazowanej
  • ORAZ
  • pieprz
  • kula mozzarelli di bufala (125 g)
  • trochę parmezanu

Naleśniki z mąki z ciecierzycy zapiekane z pastą z bobu.

Do przygotowania naleśników użyłem mąki z ciecierzycy. Bezglutenowej, bardzo smacznej i nadającej naleśnikom fajnego jasnożółtego koloru. Możesz oczywiście użyć także mąki pszennej – dla smaku dania nie będzie to miało większego znaczenia.

Mozzarella di bufala (z mleka bawolego – ZOBACZ) pod którą zapiekłem naleśniki jest zdecydowanie delikatniejsza i bardziej kremowa od klasycznej, ale także droższa, dlatego spokojnie możesz zastąpić ją zwykłą mozzarellą dobrej jakości.

 

Nalesniki ciecierzyca L_04

PRZEPIS:

1. Przygotuj pastę do wypełnienia naleśników według tego przepisu: LEKKA PASTA Z BOBU

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

3. Z jajek, mąki i wody przygotuj dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smaż naleśniki i odkładaj je kolejno na talerz.

4. Nadziewaj naleśniki sporą ilością pasty, po czym zwiń je w rulony i pokrój na kawałki, nieco krótsze niż ścianki naczynia, w którym będziesz je zapiekać.

5. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem (albo olejem kokosowym) i ułóż naleśnikowe ruloniki w naczyniu do zapiekania (ciaśniej lub luźniej, w zależności od wielkości naczynia) – ZOBACZ.

6. Na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę i posyp świeżo startym parmezanem – ZOBACZ.

7. Piecz w piekarniku do momentu aż ser zacznie ładnie się rumienić (ok. 15-20 minut).

Smacznego!

Nalesniki ciecierzyca L_01

Nalesniki ciecierzyca L_05

Nalesniki ciecierzyca L_03

Nalesniki ciecierzyca L_06