Chrupiące ziemniaki z domowym olejem z orzechów laskowych.
Proste pieczone ziemniaki sauté albo z jakimś fajnym, nietuzinkowym dodatkiem i szklanka dobrze schłodzonej maślanki to przebój każdego lata. Na blogu znajdziesz je w niezliczonej ilości wariantów. Chrupiące ziemniaki z rozmarynowym olejem orzechowym to jeszcze jeden pomysł na doskonałe ziemniaki z pieca, które – co tu kryć – nie mają konkurencji :-)
Uwagi:
- Postaraj się dobrać ziemniaki w takim rozmiarze, by wszystkie można było upiec w całości. Zwykle do pieczonych ziemniaków dodaję rozmaryn, ponieważ pasuje do nich doskonale, ale w tym przepisie celowo z niego rezygnuję, ponieważ rozmaryn trafił do oleju z orzechów laskowych. Świeżo wytłoczony, surowy, rozmarynowy olej orzechowy wspaniale aromatyzuje ziemniaki, dzięki czemu całość jest jeszcze smaczniejsza,
- Do ziemniaków dodaję dopiero co wyciśnięty, nieklarowany, zawiesisty olej, który ma najwięcej smaku. Olej dodaję na koniec – jako przyprawę – a wcześniej używam jedynie niewielkiej ilości oliwy – tylko tyle, by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami i ładnie zrumieniły w piekarniku,
- Tak upieczone ziemniaki, podane na przykład z maślanką, traktujemy jako samodzielny posiłek. Im prościej, tym lepiej.
Domowy olej rozmarynowy z orzechów laskowych
Zamiast oliwy, do upieczonych ziemniaków dodaję niesamowicie aromatyczny rozmarynowy olej z orzechów laskowych wytłoczony na zimno. Orzechy, nie tylko laskowe, są świetnym i łatwo dostępnym materiałem do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach, a świeżymi ziołami możesz dodatkowo wzbogacić aromat i smak.
Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.
Surowy niefiltrowany olej z orzechów lub nasion, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest zawsze świeży i pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:
- zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
- wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
- zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
- działa przeciwpasożytniczo,
- wspomaga przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na co najmniej kilka godzin lub dłużej. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnych szklanych naczyniach.
Czytaj też:
- Prasa do tłoczenia oleju w domu – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, a nie masz kogo zapytać
- Prasa do oleju do użytku domowego – czy warto kupić i dlaczego?
- Tłoczenie oleju domową metodą jest zero waste
- Prasa Wartmann III generacji – co zmieniono w nowym modelu?
Chrupiące ziemniaki – SKŁADNIKI na 2 duże albo 4 mniejsze porcje:
Olej z orzechów laskowych aromatyzowany rozmarynem
- 300 g orzechów laskowych nieprażonych (na ok. 150 ml oleju orzechowego)
- ok. 8-10 gałązek świeżego rozmarynu (same listki)
Ziemniaki
- ok. 1 kg młodych ziemniaków (małe sztuki), tu: odmiana Irys
- olej tłoczony na zimno z orzechów laskowych z rozmarynem
- łyżeczka zielonego pieprzu (może być inny o bardziej ziołowym smaku, ale w razie potrzeby sprawdzi się również czarny)
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego roztartego w moździerzu
- kilka kulek jałowca roztartych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry roztartych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- kopiasta łyżka listków świeżego tymianku
Chrupiące ziemniaki – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów laskowych: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g grubo posiekanych orzechów i listki rozmarynu, po czym włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki wyszoruj i osusz. Pozostaw je w całości i przełóż do miski.
- Wlej trochę oliwy, dodaj sól i inne przyprawy roztarte w moździerzu. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na środkowy poziom na ok. 50 minut (grzanie góra-dół).
- Kiedy ziemniaki zmiękną, rozgnieć je lekko widelcem i wstaw pod górną grzałkę piekarnika na ok. 10-15 minut.
- Przed podaniem dopraw ziemniaki rozmarynowym olejem z orzechów i posyp świeżym tymiankiem.
Trochę zmodyfikowany przepis, ale dziękuję za inspirację :) Nie mam wyciskarki, więc tłoczenie oleju odpadało – stąd gotowy olej z orzechów, włoskich, bo taki był pod ręką. Poza tym, przyprawy (+/-), metoda wykonania, wg Twoich wskazówek. Z mizerią, na kefirze, koperkiem i miętą. Co niektórzy doprawiali jeszcze ziemniaki serem blue, ale to już rozpusta;) Saute cudnie pysznie! I boski zapach! Smakowały Ludziom od 7 do 77 lat:) Dziękuję. Następne będą z cydrem:)