Omlet z serem i sałatka z ziół.

Tłuściutki omlet z jakimś fajnym serem, których co najmniej kilka zawsze czeka w lodówce, a dla kontrastu lekka zielona sałatka z różnych jadalnych liści rosnących na tarasie i w ogrodzie. Tak wygląda jedno z naszych cotygodniowych śniadań na szybko, kiedy noce i poranki są już na tyle chłodne, że o posiłku na tarasie bladym świtem trzeba powoli zapomnieć (no chyba, że: ciepły dres, gruby sweter i galon gorącej czarnej kawy).

Twardy, aromatyczny ser doskonale pasuje do jajek, dlatego znakomicie sprawdza się jako składnik omletu. Możesz zetrzeć go na tarce (grubo lub drobno) i dodać do masy jajecznej (jak we frittacie) albo wyłożyć na wierzch omletu, po czym szybko zawinąć – w ten sposób powstaną smakowite, naprzemienne warstwy jajka oraz sera. Dla zrównoważenia smaków, podaj omlet z sałatką z dowolnych ziół, jakie masz pod ręką.

Uwaga:

  • Omlet smażę na dużej patelni o średnicy 32 centymetrów, dzięki czemu gotowy omlet z 5-6 jajek jest dość cienki, a jednocześnie spokojnie wystarcza dla dwóch osób. Jeżeli używasz mniejszej patelni, odpowiednio zmniejsz ilość jajek i sera na porcję, smażąc dwa omlety.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Omlet

  • 5-6 jajek (zerówka, wolny chów)
  • ok. 50 g dobrego twardego sera (tu: baskijski Leyendas de Baztán al Txakolí macerowany w Txakoli; świetnie sprawdzi się też Parmigiano Reggiano, Pecorino, Luis Trenker, Idiazabal lub rodzimy Bursztyn)
  • trochę ghee lub masła klarowanego
  • sól i pieprz, roztarte w moździerzu

Sałatka

  • kilka garści świeżych ziół (u mnie: musztardowiec, oregano, bazylia cytrynowa i mięta z domowej uprawy)
  • ok. 5-6 mini cukinek
  • mały fenkuł (koper włoski)
  • oliwa extra vergine

Omlet z serem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: mini cukinie i fenkuł potnij cienko przy pomocy mandoliny. Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich opłukane i osuszone zioła. Wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  2. Rozbij jajka do miski i rozbełtaj je widelcem wraz z solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni (średnica 32 cm) roztop trochę ghee lub masła i wlej jajka.
  4. Smaż omlet, a gdy jego wierzch zacznie się ścinać, dodaj ser pokrojony w cienkie plasterki. Gdy góra omletu ładnie się zetnie, a ser zacznie robić się przejrzysty, zawiń omlet. Łopatką podziel go na połówki i przełóż na talerze.
  5. Omlet podaj z porcją sałatki.

Omlet z serem

Omlet z serem