Quiche z dynią.

Najlepsze rzeczy powstają zupełnym przypadkiem. Pomysł na najwspanialsze pod słońcem (póki co) kruche ciasto bez glutenu wpadł mi do głowy na zasadzie: a co by było, gdyby kruche ciasto zrobić z najłatwiejszej w obsłudze bezglutenowej mąki owsianej z domieszką ziemniaczanej dla lepszej konsystencji, a zamiast jajka – obok masła – dodać do niej trochę ricotty? Byłby cud! I tak oto cud się zdarzył 🙂 Mąka, masło, ricotta i jesteśmy w domu. Wrota do mącznego świata aromatycznych tart z wytrawnym lub słodkim nadzieniem stoją przed nami otworem 😉

Quiche z dynią i serem Idiazabal to bardzo prosty pomysł na pyszną wytrawną tartę pełną warzyw, które pieką się pod pierzynką z owczego sera. Baskijski Idiazabal, o którym więcej przeczytasz w tym wpisie, pięknie się zapieka, ale w razie potrzeby łatwo go zastąpić innym twardym serem. Dobrze sprawdzi się choćby Gruyere, Provolone, Pecorino lub Parmezan albo inny twardy ser. Każdy da trochę inny efekt, dlatego warto eksperymentować 🙂

Sprawdź też: Quiche z serem i oliwkami

Quiche z dynią

Quiche z dynią

Quiche z dynią

Quiche z dynią i serem Idiazabal – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

Na kruche ciasto:

Przyprawy do ciasta (to moja propozycja – można dodać inne):

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej

Na nadzienie:

  • ok. 400 g surowej dyni piżmowej (butternut)
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 200 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 duże szczypty pieprzu roztartego w moździerzu (tu: łagodny voatsiperifery o owocowym aromacie i smaku; może być inny dowolny pieprz)
  • ok. 80 g twardego dojrzewającego sera (tu: Idiazabal z owczego mleka; może być też np. Gruyere albo inny, który lubisz)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Plus:

  • ghee, nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia formy

Dodatkowo (do dekoracji):

  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w palcach
  • 1 łyżeczka nitek chilli

Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.

Quiche z dynią i serem Idiazabal – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. W moździerzu rozetrzyj przyprawy do ciasta (pieprz, fenkuł, gorczyca, sól). Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund). Ciasto wyrobione w robocie wygląda tak, jak tutaj.
  2. Obierz dynię piżmową ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekrój dynię na pół i usuń gniazdo nasienne. Obieraczką do warzyw pokrój dynię w cienkie plasterki.
  3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  5. Natłuść formę do tarty.
  6. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  7. Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy (np. zimowe gwiazdki).
  8. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (ZOBACZ).
  9. W tym czasie przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Śmietanę i jajka oraz gałkę i pieprz ubij do pełnego połączenia składników. Idiazabal jest wystarczająco słony, dlatego moim zdaniem do masy nie trzeba dodawać soli.
  10. Zetrzyj ser na tarce, dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj.
  11. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Ułóż na nim ciasno plasterki dyni, po czym zalej je masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem
  12. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut
  13. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, by tarta odpoczęła. Posyp czerwonym pieprzem i rozkruszonymi nitkami chilli.

Z nadwyżki ciasta możesz upiec łatwe bezglutenowe krakersy. Dla bardziej wyrazistego, słonego smaku warto posypać je gruboziarnistą solą. Piecz je w piekarniku 10 minut.

Quiche z dynią

Quiche z dynią

Quiche z dynią