Quiche z dynią.
Najlepsze rzeczy powstają zupełnym przypadkiem. Pomysł na najwspanialsze pod słońcem (póki co) kruche ciasto bez glutenu wpadł mi do głowy na zasadzie: a co by było, gdyby kruche ciasto zrobić z najłatwiejszej w obsłudze bezglutenowej mąki owsianej z domieszką ziemniaczanej dla lepszej konsystencji, a zamiast jajka – obok masła – dodać do niej trochę ricotty? Byłby cud! I tak oto cud się zdarzył :-) Mąka, masło, ricotta i jesteśmy w domu. Wrota do mącznego świata aromatycznych tart z wytrawnym lub słodkim nadzieniem stoją przed nami otworem ;-)
Quiche z dynią i serem Idiazabal to bardzo prosty pomysł na pyszną wytrawną tartę pełną warzyw, które pieką się pod pierzynką z owczego sera. Baskijski Idiazabal, o którym więcej przeczytasz w tym wpisie, pięknie się zapieka, ale w razie potrzeby łatwo go zastąpić innym twardym serem. Dobrze sprawdzi się choćby Gruyere, Provolone, Pecorino lub Parmezan albo inny twardy ser. Każdy da trochę inny efekt, dlatego warto eksperymentować :-)
Sprawdź też: Quiche z serem i oliwkami
Quiche z dynią i serem Idiazabal – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 125 g zimnej ricotty
Przyprawy do ciasta (to moja propozycja – można dodać inne):
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
- 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
Na nadzienie:
- ok. 400 g surowej dyni piżmowej (butternut)
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 200 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3 duże szczypty pieprzu roztartego w moździerzu (tu: łagodny voatsiperifery o owocowym aromacie i smaku; może być inny dowolny pieprz)
- ok. 80 g twardego dojrzewającego sera (tu: Idiazabal z owczego mleka; może być też np. Gruyere albo inny, który lubisz)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Plus:
- ghee, nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia formy
Dodatkowo (do dekoracji):
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w palcach
- 1 łyżeczka nitek chilli
Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.
Quiche z dynią i serem Idiazabal – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. W moździerzu rozetrzyj przyprawy do ciasta (pieprz, fenkuł, gorczyca, sól). Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund). Ciasto wyrobione w robocie wygląda tak, jak tutaj.
- Obierz dynię piżmową ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekrój dynię na pół i usuń gniazdo nasienne. Obieraczką do warzyw pokrój dynię w cienkie plasterki.
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy (np. zimowe gwiazdki).
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 12-15 minut (ZOBACZ).
- W tym czasie przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Śmietanę i jajka oraz gałkę i pieprz ubij do pełnego połączenia składników. Idiazabal jest wystarczająco słony, dlatego moim zdaniem do masy nie trzeba dodawać soli.
- Zetrzyj ser na tarce, dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj.
- Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Ułóż na nim ciasno plasterki dyni, po czym zalej je masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, by tarta odpoczęła. Posyp czerwonym pieprzem i rozkruszonymi nitkami chilli.
Z nadwyżki ciasta możesz upiec łatwe bezglutenowe krakersy. Dla bardziej wyrazistego, słonego smaku warto posypać je gruboziarnistą solą. Piecz je w piekarniku 10 minut.
O kurcze – uczulenie na owies, da sie te make jakos zastapic?
Mąka owsiana to najlepszy bezglutenowy zamiennik pszennej, innych wariantów nie sprawdzałem.
To jest genialne, dziękuję za przepis ?
Miło mi, smacznego!
Tylko po co rezygnować z jajka w cieście, skoro w nadzieniu już się pojawia?
Okoliczność, że przepis na kruche ciasto nie zawiera jajka oznacza tylko tyle, że jajko jest w tym cieście zbędne. Mój przepis na kruche ciasto bg jest uniwersalny i ma taki skład, jaki podaję w przepisie. Intencjonalny jest brak glutenu, a brak jajka – nie jest. Nadzienie może być dowolne. Nikt nie „rezygnuje” z jajka w cieście – to ciasto jajka po prostu nie potrzebuje.