Sernik cynamonowy (bez jajek, mąki i masła).

Sernik cynamonowy to tak naprawdę trochę oszukany sernik, ponieważ składa się tylko z twarogu, przypraw i bakalii. Nie ma w nim masła, mąki ani jajek. A cukru kokosowego – na 1,20 kilograma sera – dodałem tylko 25 gramów. Jeśli wolisz, cukier możesz pominąć całkowicie, a dla równowagi dodać na przykład więcej suszonych owoców.

Sernik możesz również dosłodzić mocniej lub zmienić proporcje bakalii, dodając na przykład dowolne orzechy (obok lub zamiast suszonych owoców). Moja wersja zawiera tylko przyprawy i owoce, ponieważ ciacho inspirowane jest osobliwym słodkim cheddarem z dodatkiem suszonych jabłek, cynamonu i fruktozy, który pokazywałem Wam tutaj zeszłej zimy. Z tej samej przyczyny sernik jest bez polewy i innych ozdobników; w założeniu miał to być prosty pieczony ser z suszonymi owocami i cynamonem.

Jeżeli nie masz wszystkich przypraw podanych w przepisie, dodaj tylko cynamon albo cynamon z wanilią. Z uwagi na to, że fruktoza szybciej się karmelizuje (i pali), najlepiej sprawdza się w deserach na zimno. Do tego sernika zamiast fruktozy radzę dodać odrobinę cukru (najlepiej kokosowego). Grecki twaróg w opakowaniach ok. 1,5 kg i jogurt z owczego mleka można kupić pod Halą Mirowską.

Używam tortownicy o średnicy 20 cm.

Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy – SKŁADNIKI na 10 porcji (tortownica 20 cm)

  • 1200 g pełnotłustego twarogu (tu: grecki twaróg z owczego i koziego mleka, cała paczka waży ok. 1400-1500 g)
  • 200 g greckiego jogurtu, najlepiej z owczego mleka (albo zwykłej śmietany 18%)
  • 25 g cukru kokosowego (albo zwykłego; kokosowy nadaje dodatkowo lekko karmelowy kolor)
  • 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu
  • 1-2 laski wanilii (ziarenka, opcjonalnie)
  • 1 ziarenko tonki, starte lub rozgniecione w moździerzu (opcjonalnie)
  • 10 dużych suszonych śliwek (tu: suska sechlońska)
  • 5 dużych suszonych moreli niesiarkowanych
  • 1 łyżeczka sproszkowanej dzikiej róży (opcjonalnie)
  • ghee lub olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy

Sernik cynamonowy – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni.
  2. Suszone owoce pokrój na kawałki.
  3. W robocie kuchennym zmiksuj twaróg z jogurtem (albo śmietaną), cukrem i przyprawami na gładką masę.
  4. Przełóż masę twarogową do dużej miski, dodaj pokrojone śliwki i morele. Wmieszaj je w masę.
  5. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (tu: średnica 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuść boki.
  6. Przełóż masę twarogową do tortownicy i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 30-35 minut (bez termoobiegu).

Sernik cynamonowy