Bataty z harissą.

Co zrobić z resztką harissy pozostałą po innym daniu? Na przykład coś w stylu hiszpańskich patatas bravas, dobrze znanych wszystkim miłośnikom tapas.

Bataty z harissą to typowy pomysł z kategorii zero waste, dlatego jest bardzo prosty. Wystarczy upiec bataty (albo zwykłe ziemniaki) i podać je z pikantną pastą na bazie harissy. Użyłem batatów, ponieważ miałem akurat kilka sztuk w spiżarni, ale nie ma przeszkód, by w ten sam sposób przyrządzić inne bulwy lub warzywa korzeniowe. Ziemniaki, marchewka, pasternak, seler – możesz wypróbować różne opcje.

Suszone pomidory w oliwie wzbogacają smak pasty, a jednocześnie łagodzą wyrazistą ostrość jej głównego składnika – harissy. Do pasty dodałem suszone pomidory własnej roboty, na które przepis znajdziesz TUTAJ. To najlepsze pomidory w oliwie jakie jadłem w życiu, naprawdę warto je zrobić!

Możesz sięgnąć także po świeże pomidorki koktajlowe i dodać tylko świeże albo mieszankę świeżych i suszonych. W każdym wydaniu efekt będzie ten sam – pycha 🙂

Pro tip: Jak przechowywać niewykorzystaną harissę – zalej ją do pełna oliwą w puszce lub słoiku i wstaw do lodówki.

Bataty z harissą

Bataty z harissą

Bataty z harissą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 duże bataty albo ziemniaki (łącznie ok. 0,8 – 1 kg)
  • 3 łyżeczki harissy
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowych)
  • 1 łyżeczka pimentonu de Murcia (może być również zwykła mielona papryka lub łagodna wędzona papryka, czyli pimenton de la Vera – dulce)
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • mała garść listków kolendry

Bataty z harissą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Bataty obierz ze skórki i pokrój na niezbyt duże kawałki. Przełóż je do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej bataty (ZOBACZ).
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  4. W tym czasie zmiksuj na gęstą pastę harissę, suszone pomidory, kmin i niewielką ilość oliwy.
  5. Upieczone bataty przełóż do miski, dodaj pastę z harissy i część listków kolendry, wymieszaj.
  6. Podziel na porcje i posyp je pozostałymi listkami kolendry.

Bataty z harissą

Bataty z harissą