Dynia z harissą (zapiekana).

Niewielka dynia piżmowa zapiekana z harissą dla podostrzenia smaku, a do tego ryż z dodatkiem świeżych i suszonych grzybów – tylko tyle potrzeba, by szybko i bez zbędnych ceregieli przyrządzić wspaniały, aromatyczny i w 100% roślinny obiad, który poprawi Ci nastrój nawet w najbardziej mroczny, wietrzny i zimny dzień.

Dla mnie harissa jest trochę jak puszkowane endorfiny 😉 Warto mieć ją zawsze pod ręką. Jedna porcja spokojnie wystarcza na 3 pikantne posiłki dla 2 osób – nie dość, że rozgrzewające, to jeszcze skutecznie poprawiające nastrój (jak przystało na comfort food).

Zamiast bulionu warzywnego używam wody, w której moczyły się podgrzybki. Dzięki temu grzybowy smak i aromat dodatkowo nabierają mocy i stają się jeszcze bardziej wyraziste. Nie dodaję soli, ponieważ oliwki Kalamata są bardzo słone, a gotowa potrawa jest wystarczająco intensywna w smaku.

Dynia idealnie mięknie, a ryż wchłania niemal cały płyn. Mój przepis jest wegański, ale jeżeli wolisz, możesz wzbogacić smak całości dodatkiem ghee / masła klarowanego, np. używając go do podsmażenia szalotki (albo cebuli). Harissa jest tu kluczowym składnikiem, nadaje ostrości i podbija z natury łagodny smak kremowej dyni. Jeśli jednak z jakichś przyczyn z harissą nie jest Ci po drodze, możesz upiec dynię z ryżem i grzybami bez dodatku tej ostrej pasty. Taka wersja będzie łagodniejsza, ale wciąż pełna smaku.

Sprawdź też: Bakłażan zapiekany z harissą i dzikim ryżem

Dynia z harissą

Dynia z harissą – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 1 mała dynia piżmowa (butternut)
  • 150 g czarnego ryżu
  • 1 duża szalotka lub biała cebula (albo 2 małe)
  • 2 łyżeczki harissy (=pikantna pasta z papryczek chilli z dodatkiem kolendry, kminu rzymskiego, czosnku i oliwy)
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • ok. 120 g brązowych pieczarek
  • ok. 10 oliwek Kalamata (z pestką)
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczki owoców ziela angielskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • trochę listków natki pietruszki
  • olej do smażenia

Dynia z harissą – PRZEPIS:

  1. Przełóż suszone podgrzybki do miski i zalej 800 ml wrzątku. Przykryj miskę talerzem i odstaw.
  2. W żaroodpornym naczyniu (nadającym się do użytku zarówno na kuchence, jak i w piekarniku) rozgrzej trochę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Podsmaż całość przez 2-3 minuty, po czym wlej trochę wody. Duś ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
  3. W tym czasie odcedź suszone grzyby, pozostawiając całą wodę, w której się moczyły. Przelej ją przez sito o drobnych oczkach, pozbywając się ewentualnych zanieczyszczeń.
  4. Do cebuli dodaj ryż i podgrzybki (w razie potrzeby pokrojone na mniejsze kawałki). Wlej wodę po grzybach, doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i gotuj przez 10 minut.
  5. W tym czasie wypestkuj oliwki, posiekaj listki rozmarynu i rozgnieć ziele angielskie w moździerzu.
  6. Harissę rozcieńcz odrobiną wody. Dynię obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekrój dynię wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazdo nasienne. Połówki warzywa ponacinaj w płytką kratkę (od strony przecięcia,  a następnie posmaruj harissą.
  7. Po upływie 10 minut gotowania, dodaj do ryżu oliwki, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie i pieprz. Wymieszaj. Ułóż połówki dyni w garnku (przecięciem ku górze), lekko wciskając je w ryż. Przykryj naczynie i duś 20 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  9. Wstaw naczynie do piekarnika (bez pokrywki) na 30 minut.
  10. Dynię z ryżem podaj posypaną natką pietruszki.

Dynia z harissą

Dynia z harissą