- 1 bakłażan
- 150 g dzikiego ryżu (albo brązowego)
- 1 czerwona cebula (albo 2 małe)
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki harissy
- 10 zielonych oliwek
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- chlust octu balsamicznego
- 1/2 granatu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- garść świeżych listków kolendry
- sól
- olej do smażenia
Bakłażan duszony i zapiekany z ryżem, harissą i przyprawami to świetny sposób na to warzywo.
Przyrządzony w ten sposób bakłażan jest doskonały. Odpowiednio miękki i przypieczony z wierzchu, a dzięki dodatkowi harissy – wyrazisty i ostry, co jest szczególnie istotne w przypadku tego mdłego z natury warzywa. Za sprawą harissy i innych przypraw to danie idealne także dla wszystkich tych, którzy za bakłażanem co do zasady nie przepadają.
Poniższy przepis pochodzi z nowej książki Jamie Olivera „Superfood na co dzień” (RECENZJA). Zmieniłem w nim kilka szczegółów.
Przede wszystkim, brązowy ryż zastąpiłem ryżem dzikim, który charakteryzuje się takim samym czasem potrzebnym do jego ugotowania. Dzięki temu sprawdził się tu równie dobrze, a gotowa potrawa nabrała dodatkowo wyraźnie ciemniejszej barwy. Poza tym, zrezygnowałem z jogurtu, w związku z czym przepis jest wegański.
PRZEPIS:
- W żaroodpornym naczyniu (nadającym się do użytku zarówno na kuchence, jak i w piekarniku) rozgrzej trochę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i kumin. Chwilę podsmaż, po czym wlej trochę wody. Duś ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj ryż, wlej bulion, doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i gotuj 10 minut.
- W tym czasie harissę rozcieńcz z odrobiną wody. Przekrój bakłażan wzdłuż na pół. Połówki warzywa ponacinaj w płytką kratkę (od strony przecięcia) i oprósz szczyptą soli. Połówki bakłażana posmaruj harissą i ułóż je w garnku (przecięciem do góry), lekko wciskając w ryż. Przykryj naczynie i duś 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- W tym czasie wypestkuj oliwki i grubo je posiekaj. Przełóż do miski i dodaj do nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlej ocet balsamiczny i wymieszaj.
- Po 20 minutach duszenia bakłażana, dodaj do dania zawartość miski (pkt 5).
- Włóż naczynie do piekarnika na 30 minut.
- Potrawę podawaj posypaną pestkami granatu i listkami kolendry.
Ostrrrrro! ;)
Czy kupując harissę trzeba zwrócić uwagę na coś szczególnego, żeby kupić dobry produkt?
Jak zawsze warto przeczytać skład produktu: powinien być czysty, bez zagęszczaczy, zbędnych wypełniaczy i innych dodatków (tylko papryczki, oliwa, ewentualnie przyprawy).
Świetnie brzmi, będę działać już jutro, jeśli kondycja pozwoli;)
Bakłażan zawsze taki nuudny, a tutaj coś zupełnie innego.
Harissa to świetny dodatek do bakłażana, polecam!:-)