Matiasy – jak przyrządzić najlepsze śledzie pod słońcem?

Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. A konkretnie matiasy. Ty też? :-) W takim razie świetnie się składa, ponieważ w tym wpisie znajdziesz zestaw 10 nietuzinkowych przepisów z matiasami w roli głównej.

Śledź to ryba niezwykle uniwersalna, dla której można znaleźć wiele zastosowań, od eleganckiej przystawki po danie na gorąco. Najsmaczniejsze śledzie to holenderskie matiasy – są niesamowicie delikatne, tłuściutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwe matiasy, czyli dziewicze śledzie, nie są jasne (prawie białe) jak standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Bywa, że są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. Matiasy są tłuste, a przez to bardzo sycące – nawet jeden filet wystarczy, by matias stał się głównym bohaterem wspaniałego posiłku.

W sezonie jesienno-zimowym, który jak żadna inna pora roku sprzyja delektowaniu się tłustymi rybami, za każdym razem, kiedy trafię na prawdziwe, piękne holenderskie matiasy, nie potrafię im się oprzeć. Kupuję bez namysłu i rozmyślania, jak je przyrządzę, ponieważ smakują doskonale w każdej postaci. Już sama świadomość, że mam je w lodówce, zapewnia spokój ducha ;-) Smaku autentycznych matiasów nie da się porównać z niczym innym.

W matiasy zaopatruję się pod Halą Mirowską, gdzie można je kupić na wagę albo w postaci całej ok. kilogramowej paczki z certyfikatem MSC (ZOBACZ), a wszystkim, którzy szukają namiarów na miejsca, gdzie można je dostać (nie tylko w Warszawie), polecam lekturę komentarzy pod tym zdjęciem. Wasza reakcja na widok matiasów mówi sama za siebie – śledzie wciąż niepodzielnie rządzą na polskich stołach. I dobrze ? 

Czytaj też: Czym różni się śledź od matiasa?

Matiasy

Matiasy pieczone w miodzie

Matiasy

Śledzie z awokado na kanapce

Matiasy i moskole, czyli góralskie placki ziemniaczane

Korzenne matiasy z bakaliami i goframi

Śledzie z ziołowym groszkiem i palonym porem

Frittata ze śledziem i ziemniakami

Śledzie z orzechami laskowymi i białą porzeczką

Śledzie z warzywami korzeniowymi

Śledzie z jabłkiem i czerwoną cebulą

Śledzie z balsamico

Sałatka śledziowa z ryżem i roszponką

Smacznego!