Matiasy – jak przyrządzić najlepsze śledzie pod słońcem?
Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. A konkretnie matiasy. Ty też? :-) W takim razie świetnie się składa, ponieważ w tym wpisie znajdziesz zestaw 10 nietuzinkowych przepisów z matiasami w roli głównej.
Śledź to ryba niezwykle uniwersalna, dla której można znaleźć wiele zastosowań, od eleganckiej przystawki po danie na gorąco. Najsmaczniejsze śledzie to holenderskie matiasy – są niesamowicie delikatne, tłuściutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwe matiasy, czyli dziewicze śledzie, nie są jasne (prawie białe) jak standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Bywa, że są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. Matiasy są tłuste, a przez to bardzo sycące – nawet jeden filet wystarczy, by matias stał się głównym bohaterem wspaniałego posiłku.
W sezonie jesienno-zimowym, który jak żadna inna pora roku sprzyja delektowaniu się tłustymi rybami, za każdym razem, kiedy trafię na prawdziwe, piękne holenderskie matiasy, nie potrafię im się oprzeć. Kupuję bez namysłu i rozmyślania, jak je przyrządzę, ponieważ smakują doskonale w każdej postaci. Już sama świadomość, że mam je w lodówce, zapewnia spokój ducha ;-) Smaku autentycznych matiasów nie da się porównać z niczym innym.
W matiasy zaopatruję się pod Halą Mirowską, gdzie można je kupić na wagę albo w postaci całej ok. kilogramowej paczki z certyfikatem MSC (ZOBACZ), a wszystkim, którzy szukają namiarów na miejsca, gdzie można je dostać (nie tylko w Warszawie), polecam lekturę komentarzy pod tym zdjęciem. Wasza reakcja na widok matiasów mówi sama za siebie – śledzie wciąż niepodzielnie rządzą na polskich stołach. I dobrze
Czytaj też: Czym różni się śledź od matiasa?
Matiasy pieczone w miodzie
Śledzie z awokado na kanapce
Matiasy i moskole, czyli góralskie placki ziemniaczane
Korzenne matiasy z bakaliami i goframi
Śledzie z ziołowym groszkiem i palonym porem
Frittata ze śledziem i ziemniakami
Śledzie z orzechami laskowymi i białą porzeczką
Śledzie z warzywami korzeniowymi
Śledzie z jabłkiem i czerwoną cebulą
Śledzie z balsamico
Sałatka śledziowa z ryżem i roszponką
Smacznego!
Uwielbiam dziewicze śledzie, inne ryby mogłyby dla mnie nie istnieć. Czekam na więcej przepisów!!! Te mam już wszystkie po wiele razy wypróbowane. Kanapka z awokado – sztos, moja ulubiona.
Moja też!
Teraz sam nie wiem, który przepis wybrać, a czasu niewiele. Fizyka kwantowa wydaje mi się dużo prostsza, niż gotowanie. A zjadłoby się wszystkiego po trochu. Dziś wybiorę raczej z jabłkiem i czerwoną cebulką. Wydaje się najprostszy.
Dziękuję za przepisy i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt.