Matiasy z ziołowym groszkiem.
Popularna fraza ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie nie traci w Polsce na aktualności. Śledź od lat niepodzielnie rządzi na polskich stołach, choć – zwłaszcza w domowym wydaniu – podawany jest często w ten sam sposób: w dowolnym sosie, na półmisku.
Tymczasem śledź to ryba niezwykle uniwersalna, dla której można znaleźć wiele zastosowań, od eleganckiej przystawki po danie na gorąco. Najsmaczniejsze śledzie to holenderskie matiasy – są niesamowicie delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwe śledzie matiasy nie są jasne (prawie białe) jak najpopularniejsze standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Bywa, że są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. Matiasy są tłuste i bardzo sycące – czasem wystarczy nawet jeden filet, by śledź stał się głównym bohaterem posiłku.
Poniższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 03/2018)
Matiasy z ziołowym groszkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 200 g zielonego groszku (poza sezonem może być mrożony)
- 2 filety z matiasów
- 1 cienki por
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek koperku
- trochę listków młodej botwinki lub inne ładne zielone listki
- 1 limonka (lub cytryna)
- 1/2 czerwonej pomarańczy (lub zwykłej)
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- sól
- pieprz
- trochę oleju do smażenia
Matiasy z ziołowym groszkiem – PRZEPIS:
- Ugotuj groszek na parze. Uważaj, by nie rozgotować groszku – powinien pozostać al dente (jędrny). Odstaw do ostygnięcia.
- W blenderze zmiksuj dokładnie zioła, sok z limonki, sok z połowy pomarańczy, chlust oliwy, roztartą w moździerzu gorczycę, sól i pieprz. Pasta powinna mieć konsystencję zbliżoną do pesto. W razie potrzeby dodaj więcej soku z pomarańczy lub oliwy.
- Wymieszaj wystudzony groszek z pastą ziołową. Dodaj jej tyle, ile uznasz za stosowne. Niewykorzystaną część pasty możesz przechowywać w lodówce do 3 dni i użyć do innego dania, np. dodać do kaszy, makaronu lub jako dressing do sałatki.
- Odetnij dwa ładne kawałki pora i przekrój je wzdłuż na pół.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i usmaż por, zaczynając od przekrojonej strony. Gdy por ładnie się przysmaży, odwróć go na drugą stronę. Smaż do momentu, aż zmięknie. Nie przejmuj się, jeśli wierzchnia warstwa pora przypali się i odejdzie od pozostałych – nie będziesz jej potrzebować.
- Na talerze wyłóż porcje groszku, usmażone połówki pora oraz kilka kawałków matiasów, pokrojonych wcześniej w trójkąty.
- Dodaj kilka listków botwinki i koperek. Skrop oliwą.
Wspaniałości, uwielbiam