Śledzie matias z warzywami korzeniowymi.
Śledzie matias z marchewką i rzepą to kolejna lekka i pyszna przystawka z matiasami w roli głównej.
Intensywnie różowa rzepa arbuzowa to bez dwóch zdań warzywo roku 2017. Smakuje jak rzodkiew, a wygląda jak milion dolarów :-) Jasna skórka jest niepozorna i nie zwraca uwagi, ale miąższ – krwiście czerwony jak węgierski arbuz – już tak! Nie dziwi więc, że na straganach zwykle co najmniej jedna sztuka leżakuje w postaci przekrojonej na pół. To najlepszy sposób, by zwrócić na ten korzeń uwagę. Ja się nie oparłem ;-)
Śledź to wciąż najchętniej spożywana w Polsce ryba, a holenderskie matiasy to śledziowa wierchuszka. Ich smak i struktura są unikalne i niepodrabialne. Żadne inne śledzie nie są tak delikatne, kremowe i tłuściutkie jak matiasy, które dosłownie rozpływają się w ustach.
Warto pamiętać, że prawdziwe matiasy nie są jasne (prawie białe) jak standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Czasem są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. W Warszawie matiasy można kupić pod Halą Mirowską (ok. 80 zł/kg – to standardowa cena), a tym, którzy szukają namiarów na inne miejsca, gdzie można je dostać polecam lekturę komentarzy pod tym zdjęciem.
Śledzie matias z warzywami korzeniowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- matiasy (3 filety)
- 1 rzepa arbuzowa
- 1 biała marchewka
- 1 żółta marchewka
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- czarny pieprz grubo mielony lub tłuczony
- trochę świeżego koperku
- olej z gorczycy (lub olej lniany albo oliwa)
Śledzie matias z warzywami korzeniowymi – PRZEPIS:
- Marchewki pokrój w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Paski z marchewki przełóż do miski. Dodaj olej i sporo świeżo oraz grubo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
- Wyszoruj rzepę i przy pomocy mandoliny odkrój kilka plasterków. Ja nie obieram rzepy ze skóry.
- Filety z matiasa pokrój na 2-3 kawałki. Ułóż je na talerzach (na przykład po trzy ładne kawałki na porcję).
- Dodaj porcję marchewki i kilka plasterków rzepy. Skrop olejem lub oliwą.
- Posyp odrobiną natki koperku i grubo młotkowanym zielonym i czerwonym pieprzem.
Wyglądają OBŁĘDNIE
Dzięki!!
A u Ciebie znów smakowitości!!! Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie ???
My też!!!
Skąd masz białą marchew? ?
Z targu:-)
Naczynko w kształcie puszki – majstersztyk. Można wiedzieć gdzie kupione?
We Francji:-)
???