Śledzie pieczone w miodzie gryczanym – wspaniały przepis na matiasy.
Najsmaczniejsze śledzie to holenderskie matiasy – są niesamowicie delikatne, tłuściutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Matiasy smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na gorąco. Swego czasu zapiekałem je we frittacie z dodatkiem ziemniaków, na którą przepis ukazał się w jednym z numerów Magazynu Kuchnia. Dziś mam dla Was nowy przepis na śledzie, który urzeka nie tylko smakiem, ale też niezwykłą prostotą i szybkością wykonania.
Miód nadaje matiasom tylko delikatnej nuty słodyczy, za to pieczenie bardzo uwydatnia wyraźną słoność śledzi. Z tego względu najlepiej użyć tutaj ostrego, wytrawnego i wyrazistego w smaku miodu gryczanego, który sam w sobie nie potrzebuje chyba żadnych rekomendacji. To jeden z najsmaczniejszych polskich miodów :-) Moim zdaniem dobrze sprawdziłby się również ostry, wręcz pikantny portugalski miód z dzikiego tymianku; warto go przywieźć jako pamiątkę z Algarve.
Z tłustymi śledziami świetnie współgrają kwaskowate nuty, dlatego dla przełamania smaków polecam podać je z orzeźwiającą, prostą sałatką z krwistoczerwonych pomarańczy i cykorii, która pięknie wygląda i wspaniale smakuje.
Pomysł na śledzie pieczone w miodzie podrzucił mi na fanpage Paweł. Dzięki!
Sprawdź też:
Śledzie pieczone w miodzie gryczanym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Śledzie
- 4 śledzie matias (filety)
- 4 łyżeczki miodu gryczanego
- czarny pieprz rozgnieciony w moździerzu
- sok z połowy cytryny (albo limonki)
Sałatka z pomarańczy, czerwonej cykorii i pistacji
- składniki i przepis na sałatkę znajdziesz tutaj
Śledzie pieczone w miodzie gryczanym – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Przygotuj sałatkę według tego przepisu i odstaw.
- Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej matiasy. Posmaruj lub skrop śledzie miodem (w zależności od jego konsystencji – gęstej albo płynnej), posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Wstaw do piekarnika na około 15-20 minut (u mnie: 5 minut pieczenia z grzałką górną i dolną, a następnie przez resztę czasu tylko grzałka górna).
- Gotowe śledzie podaj z sałatką. Cytrusy wspaniale równoważą tłustość matiasów.
Śledzie pieczone w miodzie – przed:
Śledzie pieczone w miodzie – po:
Świetne te śledzie!
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:-) pozdrawiam
Śledzie świeże, czy solone?
Matiasy (dziewicze holenderskie śledzie), kupowane tu: https://skleprybnyorka.pl, takie jak pod tym linkiem, tylko niewędzone: https://skleprybnyorka.pl/produkt/sledz-matias-holenderski/