Cykoria z pomarańczą i pistacjami.

Takie sałatki to jeden z wielu dowodów na to, że zimą wcale nie trzeba rezygnować z odświeżających, roślinnych, pełnych kolorów, a jednocześnie lekkich posiłków. Wystarczy tylko dobrać kilka wyrazistych składników, na które właśnie teraz jest sezon.

Po pierwsze, pomarańcze. Krwistoczerwone sycylijskie pomarańcze są trochę jak pudełko czekoladek z Forresta Gumpa Winstona Grooma: nigdy nie wiadomo, jaka się trafi 🙂 Jak bardzo intensywna będzie czerwień jej miąższu i wyrazistość smaku. Jedne są goryczkowe, inne bardziej słodkie, ale to tylko dodaje im (i sałatkom z ich dodatkiem) uroku. Jeżeli nie masz pod ręką sycylijskich pomarańczy (albo ewentualnie innych czerwonych – hiszpańskich, które też są bardzo smaczne), użyj zwykłych – sprawdzą się równie dobrze.

Po drugie, chrupka cykoria. Dla mnie to jedna z podstawowych zimowych zielenin sałatkowych. Cykorię lubimy tak bardzo, że jemy ją niemal równie często jak świeży szpinak. Jedne i drugie liście są wspaniałą bazą najróżniejszych sałatek. Czerwona cykoria jest smaczniejsza od biało-zielonej, a poza tym przebija ją prezencją, ale jeśli chcesz, możesz dodać białą.

Pomarańcze, cykoria, a jako dodatki: czerwona cebula krótko marynowana w soku z cytrusów, trochę pistacji (albo innych orzechów) i listków mięty dla urozmaicenia tekstury i przełamania koloru. Nic prostszego, a efekt jest naprawdę świetny. Zimowe sałatki z dodatkiem cytrusów świetnie komponują się z tłustymi rybami, na przykład z matiasami.

Cykoria z pomarańczą i pistacjami

Cykoria z pomarańczą i pistacjami

Cykoria z pomarańczą i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 250 g czerwonej cykorii (ok. 4-5 sztuk, czerwona cykoria jest drobniejsza od zielonej)
  • 2 czerwone pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki soku z grapefruita lub cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • 2 garście pistacji (łuskanych, niesolonych i nieprażonych) albo dowolnych innych orzechów
  • 1 kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa extra vergine

Cykoria z pomarańczą i pistacjami – PRZEPIS:

  1. Cebulę posiekaj na mandolinie w cienkie plasterki. Przełóż cebulę do miseczki, wlej sok z grapefruita lub cytryny, wymieszaj i odstaw. Dzięki tej prostej i szybkiej marynacie stanie się niezwykle delikatna i nabierze dodatkowego smaku.
  2. Cykorię podziel na listki, opłucz i osusz (np. na papierowym ręczniku).
  3. Ostrym nożem odetnij z pomarańczy skórę wraz z albedo. Pokrój pomarańcze w dość cienkie plastry.
  4. Na dużym półmisku albo na dwóch mniejszych talerzach rozłóż listki cykorii i plasterki pomarańczy. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę i listki świeżej mięty.
  5. Sałatkę dopraw sokiem z grapefruita, w którym wcześniej marynowała się cebula, po czym oprósz grubo posiekanymi pistacjami i rozgniecionym w moździerzu pieprzem.
  6. Całość skrop oliwą dobrej jakości.

Cykoria z pomarańczą i pistacjami

Cykoria z pomarańczą i pistacjami