Sałatka z quinoa i cytrusów.

Dla takich serów, jak znakomity Gamonéu DOP* wspaniałym tłem są proste sałatki z kilku składników, które dobrze równoważą jego intensywność. Na przykład takie, jak ta: z komosy ryżowej, pomarańczy i grejpfrutów. Mocny smak sera doskonale koresponduje z cytrusami.

Używam niesamowicie soczystych czerwonych grejpfrutów oraz krwistoczerwonych pomarańczy sycylijskich, które – w razie potrzeby – możesz zastąpić klasycznymi. Do tego jeszcze tylko trochę świeżych ziół, orzechów i gotowe.

Składniki sałatki możesz dowolnie zmieniać, np. zamiast białej komosy użyj czarnej lub czerwonej; zamiast kolendry i pietruszki dodaj miętę lub melisę, a orzechy włoskie zastąp laskowymi, nerkowcami lub pekanami.

Niewykorzystaną część soku z cytrusów dodaj do herbaty, smakuje wspaniale. Przy okazji polecam przepis na herbatę z grejpfrutem i imbirem.

*Gamonéu DOP z niepasteryzowanego mleka (a konkretnie z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego) to dojrzały, lekko wędzony, słony ser z Asturii o wyrazistym aromacie i wspaniałym głębokim smaku.

Sałatka z quinoa i cytrusów

Sałatka z quinoa i cytrusów

Sałatka z quinoa i cytrusów – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 150 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • ok. 150 g sera Gamoneu DOP albo innego o wyrazistym smaku
  • 1 duży czerwony grejpfrut
  • 2 czerwone pomarańcze sycylijskie
  • duża garść orzechów włoskich (albo dowolnych innych)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu voatsiperifery (albo 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu)
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • oliwa extra vergine
  • duża garść natki pietruszki
  • duża garść natki kolendry
  • garść listków mięty

Sałatka z quinoa i cytrusów – PRZEPIS:

  1. Komosę ryżową przepłucz pod zimną bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (około 15 minut).
  2. Ugotowaną (i w razie potrzeby odcedzoną) komosę przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ostrym nożem okrój grejpfrut i pomarańcze ze skóry i albedo (białej błony), po czym wykrój ładne cząstki miąższu (ZOBACZ). Z pozostałej części cytrusów wyciśnij w dłoniach sok (do miski); użyjesz go później do dressingu.
  4. Do ostudzonej komosy dodaj posiekane zioła, cały pieprz rozgnieciony w moździerzu, oliwę oraz trochę soku z cytrusów. Wymieszaj i przełóż na talerz lub półmisek.
  5. Na quinoa ułóż cząstki cytrusów, kawałki sera oraz orzechy. Całość skrop sokiem z cytrusów i oliwą (lub olejem z orzechów tłoczonym na zimno).

Sałatka z quinoa i cytrusów

Sałatka z quinoa i cytrusów