Herbata grejpfrutowa z imbirem.

Herbata grejpfrutowa z imbirem zadomowiła się w naszym jesienno-zimowym menu zupełnym przypadkiem.

Kiedyś najczęściej piliśmy czarną herbatę z cytryną, ale w którymś momencie przestał nam odpowiadać jej zbyt kwaśny smak. A może zaczęliśmy po prostu wlewać za dużo soku… 😉 Tak czy owak, o dodawaniu miodu do herbaty z cytryną nie było mowy (za słodka = niepijalna), a próby zastąpienia cytryny pomarańczą nie przyniosły dobrych rezultatów. Połączenie czarnej herbaty z pomarańczą to dla mnie kolizja smaków tak wyraźna, że aż trudna do zniesienia. Kiedy mam wypić herbatę z pomarańczą, wolę nie wypić nic. Cytryna – nie, pomarańcza – nie. Co zostaje? Grejpfrut! Niesłodki, goryczkowy, po prostu stworzony do tego, by dodawać go do herbaty. Do tego jeszcze tylko imbir i gotowe. Ilość imbiru najlepiej dopasować do własnych upodobań. U mnie proporcje są takie, by ostry imbirowy smak był w herbacie mocno wyczuwalny. Jeżeli wolisz, możesz zmniejszyć proporcje o połowę (do 3 plasterków imbiru na szklankę). Co zrobić z imbirem z herbaty? Zjeść, trzeba się hartować 🙂

Nie używam herbat instant (w torebkach), ponieważ ich smak – niezależnie od marki – pozostawia wiele do życzenia. Kupuję herbaty liściaste i biodegradowalne papierowe mini filtry do zaparzania herbaty (czyste, bez kleju i innych zbędnych substancji), które moim zdaniem są wygodniejsze w użyciu niż ich metalowe odpowiedniki. Paczka filtrów to przeważnie 100 sztuk za jedyne 15 PLN, więc naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać.

Herbata grejpfrutowa z imbirem

Herbata grejpfrutowa z imbirem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej dobrej jakości (dowolnej, najzwyklejszej w świecie, byle dobrej 🙂 )
  • 1/2 soczystego grejpfruta
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 5-6 plasterków na porcję – ZOBACZ)
  • wrząca woda

Herbata grejpfrutowa z imbirem – PRZEPIS:

  1. Zaparzając czarną herbatę przyjmuję jedną kopiastą łyżeczkę herbacianych liści na szklankę o pojemności ok. 250 ml. Czas parzenia to ok. 8 minut. Jeżeli chcesz zaparzyć większą porcję herbaty, zamiast filtrów możesz użyć na przykład french pressa, odpowiednio zwiększając proporcje herbaty i imbiru, w zależności od jego pojemności. W takim przypadku herbatę i imbir umieść w zaparzaczu, zalej wrzątkiem, zaczekaj, wciśnij tłok.
  2. Wyciśnij sok z połówki grejpfruta.
  3. Imbir obierz ze skórki i pokrój go w mniej więcej 3 mm plasterki.
  4. Pokrojony imbir wrzuć do szklanek. Dodaj herbatę (liście w filtrze), zalej wrzątkiem i zaparzaj 8 minut. Po tym czasie wyjmij filtry z herbacianymi liśćmi i dopełnij szklanki sokiem z grejpfruta.
  5. Po 8 minutach zaparzania herbata jest już przestudzona, a sok z grejpfruta dodatkowo ją studzi, dlatego tak przygotowany napój nadaje się do picia od razu.

Herbata grejpfrutowa z imbirem

Herbata grejpfrutowa z imbirem