Dynia Hasselback.

Przepis na dynię Hasselback wykorzystuje ten sam patent, który rozsławił na cały świat ziemniaki à la Hasselbacken (albo – jak kto woli – ziemniaki Hasselback). Ziemniaki à la Hasselbacken wymyślił w roku 1953 młody kucharz Leif Elisson z Värmland, zatrudniony ówcześnie w lokalu Hasselbacken, na wyspie Djurgården w Stockholmie. Najkrócej rzecz ujmując, ziemniaki Hasselback to ziemniaki pieczone, z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, dzięki którym warzywo mocniej chłonie smak i aromat masła oraz dodanych przypraw.

Dynia Hasselback, cienko i głęboko ponacinana przez całą długość, a jednocześnie pozostająca w jednym kawałku (a konkretnie – w dwu połówkach) smakuje zupełnie inaczej niż dynia upieczona w standardowy sposób. Dzięki głębszym nacięciom lepiej chłonie tłuszcz i przyprawy, co wyraźnie wzbogaca jej smak. Dla urozmaicenia używam trzech gatunków pieprzu, ale w razie potrzeby spokojnie możesz dodać tylko czarny albo inny, który masz pod ręką (ważne jest jedno: nie żałuj pieprzu!). Czosnek traktuję jako składnik opcjonalny. Można go dodać, ale ja wolę wersję bez. Moim zdaniem nie jest w tym przepisie potrzebny.

Dynia Hasselback

Dynia Hasselback

Dynia Hasselback – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 duża dynia piżmowa (ok. 1 kg lub większa)
  • 1 łyżka ghee / masła klarowanego
  • chlust oliwy extra vergine
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu voatsiperifery
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Timur
  • 1 suszona papryczka piri-piri
  • szczypta soli
  • trochę natki pietruszki do dekoracji

Dynia Hasselback – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni.
  2. Dynię obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekrój dynię na połówki i usuń łyżką gniazdo nasienne.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej połówki dyni przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut (używam grzałki górnej i dolnej).
  4. W tym czasie roztop masło klarowane i przelej do miseczki. Dodaj oliwę, sól, drobno posiekaną papryczkę i pieprz rozgnieciony w moździerzu (plus ewentualnie bardzo drobno posiekany czosnek). Wymieszaj i odstaw.
  5. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  6. Połówkę dyni przełóż na deskę do krojenia i ostrym nożem pokrój dynię w cienkie plastry, nie przecinając jej do końca – połówka dyni powinna pozostać w jednym kawałku. By ułatwić sobie zadanie, po obydwu stronach połówki dyni ułóż drewniane łyżki, na których podczas krojenia zatrzyma się nóż. W ten sposób zapobiegniesz zbyt głębokiemu nacięciu dyni. Gotową połówkę dyni przełóż z powrotem na blaszkę. W ten sam sposób ponacinaj drugą część dyni.
  7. Gotowe dynie dokładnie posmaruj masłem z przyprawami (przy pomocy pędzla silikonowego).
  8. Wstaw do piekarnika na około 30 minut (na tym etapie używam tylko górnej grzałki). Podczas pieczenia 1-2 razy posmaruj dynię tłuszczem z blaszki.
  9. Gotową dynię posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

Na podstawie przepisu ze strony Eat Well.

Dynia Hasselback

Dynia Hasselback