Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy.
Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy, a do tego bezglutenowe gofry pomarańczowe. Co Wy na to? Dzisiejsze danko to pomysł, który można wykorzystać przy wielu okazjach, nawet w bożonarodzeniowe święta. Zaskocz rodzinę albo znajomych, podając im świąteczne gofry, jakich wcześniej nie jedli. Taki zestaw uraduje nawet tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Tak jak my :-)
Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy – SKŁADNIKI na 5 porcji:
Matiasy
- 6-8 filetów z matiasów
- olej z orzechów włoskich (tu: domowy, tłoczony na zimno)
- sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
- 50 ml nalewki zimowej z tego przepisu (dostałem w prezencie :-))
- 3 łyżki suszonego berberysu
- 4 suszone morele niesiarkowane
- duża garść pistacji niesolonych i nieprażonych
- duża garść orzechów laskowych (tu: z nalewki)
- mała garść orzechów pecan
- mała garść suszonych wiśni (niesłodzonych)
- łyżeczka czarnego kardamonu roztartego w moździerzu
- łyżeczka białego pieprzu Penja roztartego w moździerzu
- 3 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu
- 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
Ciasto na gofry (5 sztuk)
- 140 g mąki z ciecierzycy (lub innej)
- 1 pomarańcza i pół grapefruita = 250 ml soku z cytrusów, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Do podania
- małe listki świeżego oregano, tymianku lub mięty
Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto na gofry. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszaj sok, jajka i ewentualne przyprawy – do pełnego połączenia składników.
- Zrób wgłębienie w misce z suchymi składnikami, dodaj masę z soku i jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate (ZOBACZ). Nie mieszaj (ani tym bardziej nie miksuj!) zbyt dokładnie. Odstaw ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę.
- W razie potrzeby natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie nalej pełną chochlę ciasta na środek każdej kratki.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i lekko chrupkie (u mnie – 7 minut).
- W czasie, gdy pieką się gofry, przygotuj matiasy. Filety przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w kostkę.
- Do miski dodaj pokrojone śledzie, grubo posiekane orzechy, berberys, suszone wiśnie, pokrojone suszone morele, sok z pomarańczy, nalewkę i przyprawy (kardamon i pieprz rozgniecione wcześniej w moździerzu oraz startą gałkę muszkatołową). Przemieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Skrop olejem z orzechów włoskich.
- Matiasy podaj z ciepłymi goframi. Przed podaniem dopraw całość olejem orzechowym.
Piękne gofry, Szymonie, gratuluję udanego debiutu:) Jakiej gofrownicy używasz?