Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy.

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy, a do tego bezglutenowe gofry pomarańczowe. Co Wy na to? Dzisiejsze danko to pomysł, który można wykorzystać przy wielu okazjach, nawet w bożonarodzeniowe święta. Zaskocz rodzinę albo znajomych, podając im świąteczne gofry, jakich wcześniej nie jedli. Taki zestaw uraduje nawet tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Tak jak my 🙂

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy – SKŁADNIKI na 5 porcji:

Matiasy

  • 6-8 filetów z matiasów
  • olej z orzechów włoskich (tu: domowy, tłoczony na zimno)
  • sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • 50 ml nalewki zimowej z tego przepisu (dostałem w prezencie :-))
  • 3 łyżki suszonego berberysu
  • 4 suszone morele niesiarkowane
  • duża garść pistacji niesolonych i nieprażonych
  • duża garść orzechów laskowych (tu: z nalewki)
  • mała garść orzechów pecan
  • mała garść suszonych wiśni (niesłodzonych)
  • łyżeczka czarnego kardamonu roztartego w moździerzu
  • łyżeczka białego pieprzu Penja roztartego w moździerzu
  • 3 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej

Ciasto na gofry (5 sztuk)

  • 140 g mąki z ciecierzycy (lub innej)
  • 1 pomarańcza i pół grapefruita = 250 ml soku z cytrusów, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Do podania

  • małe listki świeżego oregano, tymianku lub mięty

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto na gofry. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce wymieszaj sok, jajka i ewentualne przyprawy – do pełnego połączenia składników.
  3. Zrób wgłębienie w misce z suchymi składnikami, dodaj masę z soku i jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate (ZOBACZ). Nie mieszaj (ani tym bardziej nie miksuj!) zbyt dokładnie. Odstaw ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę.
  5. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie nalej pełną chochlę ciasta na środek każdej kratki.
  6. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i lekko chrupkie (u mnie – 7 minut).
  7. W czasie, gdy pieką się gofry, przygotuj matiasy. Filety przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w kostkę.
  8. Do miski dodaj pokrojone śledzie, grubo posiekane orzechy, berberys, suszone wiśnie, pokrojone suszone morele, sok z pomarańczy, nalewkę i przyprawy (kardamon i pieprz rozgniecione wcześniej w moździerzu oraz startą gałkę muszkatołową). Przemieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Skrop olejem z orzechów włoskich.
  9. Matiasy podaj z ciepłymi goframi. Przed podaniem dopraw całość olejem orzechowym.

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy

Matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy