- 1 duży batat (ok. 800 g)
- 150 g węgierskiej kiełbasy z koniny (albo chorizo)
- kilka filecików anchois
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka habanero
- puszka pomidorów (400 g)
- puszka zielonych oliwek z anchois
- pimenton (wędzona mielona papryka)
- trochę octu balsamicznego
- trochę suszonego tymianku i rozmarynu
- sól, pieprz
- pół pęczka pietruszki
- trochę szczypiorku
Inna wersja znanej hiszpańskiej potrawy, w której – zamiast ziemniaków – znalazły się bataty.
Ten przepis to wariacja na temat klasycznych PATATAS BRAVAS, w których podstawowy składnik – ziemniaki – zastąpiłem ich słodką odmianą, czyli batatami.
Zrezygnowałem z wcześniejszego gotowania batatów, ponieważ idealnie miękną podczas duszenia na patelni pod przykryciem.
Nie są to więc typowe smażone ziemniaki, ale raczej duszono-smażone ;-)
Użyłem węgierskiej kiełbasy z koniny z papryką, która właściwie pod każdym względem bardzo przypomina chorizo, dlatego spokojnie można wykorzystać w tym przepisie właśnie tę hiszpańską kiełbasę. Co więcej, wystarczy zrezygnować z kiełbasy, by danie w prosty sposób stało się wegetariańskie (i równie pyszne).
Sos, dzięki dodatkowi habanero, jest mocno pikantny, wędzona papryka dodaje fajnej nuty smakowej, a oliwki z anchois nadają mu dodatkowego, wyraźnie słonego posmaku. Całość świetnie komponuje się ze słodkimi batatami. Jeśli wolisz jednak mniej pikantne dania, po prostu zrezygnuj z habanero i użyj zamiast niej na przykład ostrej mielonej papryki.
PRZEPIS:
1. W rondlu rozgrzej trochę oliwy i dodaj fileciki anchois, a po chwili wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i habanero. Duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
2. Do cebuli dodaj pomidory z puszki, wlej trochę octu balsamicznego i dodaj przyprawy – szczyptę soli (możesz z niej zrezygnować całkowicie, bowiem oliwki są wystarczająco słone, a za wyrazisty smak sosu i tak będą odpowiadać pozostałe przyprawy), pieprz, paprykę oraz tymianek i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 20 minut (lub trochę dłużej). Kilka minut przed końcem duszenia dodaj oliwki z anchois (użyłem TAKICH, do kupienia TUTAJ).
3. W międzyczasie (wykonywania czynności opisanych w pkt 1 i 2) obierz batata i pokrój go na kawałki wielkości połowy kciuka.
4. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół i pokrój na plastry. Podsmaż kiełbasę w drugim rondlu, a następnie przełóż ją do sosu. Pozostaw wytopiony z kiełbasy tłuszcz (jeśli uważasz, że jest go zbyt dużo, możesz trochę odlać z rondla).
5. Wrzuć bataty do rondla po smażeniu kiełbasy i wymieszaj tak, by pokryły się tłuszczem. Przykryj rondel i duś ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
6. Po tym czasie bataty powinny być miękkie. Zdejmij pokrywkę i przez chwilę podsmażaj bataty, żeby je lekko zrumienić (nie za długo – nie mogą się rozpaść).
7. Gdy bataty i sos będą gotowe, przełóż sos do batatów, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
8. Gotową potrawę posyp posiekanym szczypiorkiem.
wyglada pieknie :)
Dzieki! :-)
This looks beautiful!
Gdzie można dostać kiełbasę z koniny?
Na targu śniadaniowym, na Żoliborzu, pozdrawiam
Fajne. Bardzo lubię takie pikantne takie dania.
Świetne!
Pycha. Liczę na więcej tak dobrych dań z ziemniaków!
Takie jedzenie lubię
Hej! Hiszpanskie patatas bravas to ziemniaki z ostrym sosem…tylko..Gdzie probowales z chorizo itd?
Gotowanie nie sprowadza się tylko i wyłącznie do kopiowania klasycznych przepisów.
W Hiszpanii jadłem klasyczne patatas bravas, a na tej stronie opublikowałem dwa przepisy, które zawierają dodatki – w jednym pojawia się dodatkowo wędzony łosoś, w drugim kiełbasa (gdybyś czytała przepis, zauważyłabyś, że to nie chorizo, a kiełbasa z koniny…). Dlaczego? Ponieważ taka była moja wola;-)
Tak jak napisałem w opisie, to wariacja na temat klasycznych patatas bravas, w których podstawowy składnik – czyli ziemniaki – zastąpiłem ich słodką odmianą (batatami). Z kolei w opisie wersji z łososiem (https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/patatas-bravas-z-wedzonym-lososiem/) zaznaczyłem, że patatas bravas to klasyczna hiszpańska przekąska, złożona – co do zasady – z dwu składników, czyli ziemniaków oraz sosu pomidorowego.
A no to pieknie! Napisales chorizo, wiec sadzilam, ze to hiszpanska kielbasa chorizo (ze swinki). Piekna wariacja, ale bardzo…pokrecona, haha. Inwencja tworcza gora!
Chorizo pojawia się w opisie i składnikach tylko jako opcja, sugerowany zamiennik.
Bez przesady, kluczowe składniki są zachowane:-) Inwencja twórcza nie wyklucza przecież szacunku dla tradycji;-)