- 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
- 3-4 bulwy topinambura
- 2-3 korzenie skorzonery
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu (lub trochę więcej)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- trochę świeżego tymianku
- pieprz
Tym razem głównymi bohaterami risotto są topinambur i skorzonera. Wkomponowały się idealnie.
Chodziło mi o uzyskanie risotto o jasnym odcieniu, i – jak zawsze – nieprzeładowanego nadmiernie dodatkami, dlatego użyłem dwóch białych warzyw.
Znakomity topinambur ma lekko orzechowy smak, którym przechodzi całe risotto. Doskonale pasuje tu również delikatna skorzonera, która wyglądem i smakiem przypomina białe szparagi (bywa zresztą nazywana zimowym szparagiem). Pyszne!
1. Obierz topinambur ze skórki, pokrój na niezbyt duże kawałki i gotuj w bulionie przez kilka minut.
2. Dokładnie umyj korzenie skorzonery pod bieżącą wodą i obieraczką do warzyw obierz je ze skórki. Gotuj w wodzie z solą i szczyptą cukru (gdy korzeń jest zbyt długi, przekrój go na pół) przez kilka minut, aż zmięknie (uważaj, ponieważ skorzonerę łatwo rozgotować).
3. W głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejnych kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
5. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
6. Wlej chochlę bulionu i duś wszystko razem ok. 20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej), nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
7. Po kilku minutach gotowania risotto dodaj topinambur, a na dwie-trzy minuty przed końcem, gdy risotto będzie już prawie gotowe, dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki skorzonerę.
8. Gdy risotto będzie gotowe (tak, jak w przypadku innych rodzajów risotto, powinno ono mieć ‚lejącą się’ konsystencję – nie może być zbyt suche), zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem, dodaj listki świeżego tymianku, zamieszaj i podawaj.
Smacznego!
Jeśli lubisz topinambur, sprawdź również ten przepis:
Szkoda, że obydwa warzywa są tak trudno dostępne.
Super przepis :)
Aniu, i topinambur i skorzonera jest dostępna w vegepack :)