• 1 fenkuł
  • 4 pomidory (tu: czarne)
  • 1-2 szalotki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (tu: rzepakowy)
  • pimenton (wędzona papryka)
  • ostra mielona papryka

Proste i świetne duszone warzywa. Doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie.

Poza przyprawami (nie mogło zabraknąć tu wędzonej papryki, którą uwielbiam), potrawa składa się z tylko trzech składników. Użyłem czarnych pomidorów, które są nieco twardsze niż zwykłe, ale można wykorzystać także inne gatunki albo nawet koktajlowe.

To bardzo proste i bardzo smaczne danie, idealne jako dodatek do delikatnego mięsa (np. indyka) lub ryby albo po prostu jako samodzielna przekąska.

Duszony fenkul L_01

1. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół i posiekaj. Posiekaj szalotki.

2. W głębokiej patelni duś na oleju cebulę i fenkuł ze szczyptą soli, aż zmiękną.

3. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wędzoną i ostrą paprykę oraz pieprz.

4. Gdy pomidory zmiękną i puszczą sok, danie jest gotowe. Zdejmij je z ognia i w razie potrzeby dopraw. Udekoruj koperkiem lub natką fenkułu.

Smacznego!

Duszony fenkul L_02