- 1 fenkuł
- 4 pomidory (tu: czarne)
- 1-2 szalotki
- sól, pieprz
- olej do smażenia (tu: rzepakowy)
- pimenton (wędzona papryka)
- ostra mielona papryka
Proste i świetne duszone warzywa. Doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie.
Poza przyprawami (nie mogło zabraknąć tu wędzonej papryki, którą uwielbiam), potrawa składa się z tylko trzech składników. Użyłem czarnych pomidorów, które są nieco twardsze niż zwykłe, ale można wykorzystać także inne gatunki albo nawet koktajlowe.
To bardzo proste i bardzo smaczne danie, idealne jako dodatek do delikatnego mięsa (np. indyka) lub ryby albo po prostu jako samodzielna przekąska.
1. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół i posiekaj. Posiekaj szalotki.
2. W głębokiej patelni duś na oleju cebulę i fenkuł ze szczyptą soli, aż zmiękną.
3. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, wędzoną i ostrą paprykę oraz pieprz.
4. Gdy pomidory zmiękną i puszczą sok, danie jest gotowe. Zdejmij je z ognia i w razie potrzeby dopraw. Udekoruj koperkiem lub natką fenkułu.
Smacznego!
proste, ale bardzo apetyczne :)
Uwielbiam fenkuł pod każdą postacią, co zresztą widać w przepisach ;-)
Uwielbiam fenkuł za jego anyżkowość :)
Przyda się przepis :)
Ja go uwielbiam za wszystko. To się nazywa uczucie bezwarunkowe ;-)
I w dodatku koper włoski znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Rewelacyjny sposób na koper włoski, zajadam się z przyjemnością :) pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu świetnego bloga!
Dzięki za miły komentarz:-)
Pierwszy raz jadłam fenkuł :D ale na pewno nie ostatni! Bardzo dobre, super jako dodatek do pieczonej ryby
Genialne w swej prostocie
Świetny przepis, tak zrobiony fenkuł to smakowy geniusz :D
Fajny dodatek do mięsa, co do zasady nie przepadam za koprem włoskim, ale w takiej postaci mi smakował.
Nie lubię anyżu ale danie genialne =D