• 120 g ciemnej czekolady do wypieków (tu: 50% kakao) w postaci tabliczki albo pastylek
  • 80 g mlecznej czekolady w proszku (tu: czekolada bio - 32% kakao)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 4 łyżki oleju (masła) kokosowego (bio)
  • 100 g orzechów włoskich

Absolutnie obłędny krem czekoladowy domowej roboty. Do kanapek, do naleśników, do czego tylko chcesz.

Potrzebujesz tylko 5 składników i chwili zaangażowania, a o wypakowanej tłuszczem i cukrem nutelli ze sklepu będziesz mógł / mogła zapomnieć.

Gotowa sklepowa nutella to, wbrew nazwie, bardziej krem cukrowo-olejowy niż orzechowo-czekoladowy. Orzechy i czekolada stanowią w niej tylko 20% produktu.

Moja wersja kremu czekoladowego składa się przede wszystkim z czekolady, którą uzupełnia mleko, orzechy włoskie i olej kokosowy, o którego zaletach możesz przeczytać TUTAJ.

Domową nutellę możesz przechowywać w lodówce przez min. 3 tygodnie. Tak przechowywany krem nie twardnieje, zachowując idealnie kremową konsystencję. Wszystkie zdjęcia przedstawiają czekoladę tuż po wyjęciu z lodówki. Użyta jako dodatek np. do naleśników albo tostów, lekko się „upłynnia”, tak jak typowy krem czekoladowy.

Nutella L_06

Nutella L_15

1. Orzechy włoskie dokładnie rozgnieć w moździerzu na możliwie gładką pastę.

2. Czekoladę w formie tabliczki lub pastylek rozpuść w kąpieli wodnej*. Nie zdejmując garnka z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

ROZPUSZCZANIE W KĄPIELI WODNEJ - ZDJĘCIE INSTRUKTAŻOWE

3. Dodaj czekoladę w proszku (użyłem TAKIEJ) i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Zestaw czekoladę z ognia. Dodaj olej kokosowy (użyłem TAKIEGO) i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.

5. Dodaj rozdrobnione w moździerzu orzechy. Dokładnie wymieszaj. Czekolada powinna być dość gęsta, ale jednocześnie na tyle płynna, by można było przelać ją do naczynia.

6. Przelej masę do słoika, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.

7. Nutellę przechowuj w lodówce.

*na gazie postaw garnek z wodą, wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, postaw na garnku miskę na tyle dużą, by na nim ‚zawisła’ i nie dotykała wody, wrzuć czekoladę do miski, a ona pod wpływem gorącej pary, podgrzewającej miskę, rozpuści się.

Nutella L_01

Trzy dodatkowe uwagi:

*Krem nie wymaga dodawania cukru, ponieważ zarówno czekolada do wypieków, jak i czekolada w proszku zawierają w składzie cukier, dzięki czemu gotowy krem będzie wystarczająco słodki.

**Jeśli podczas przygotowywania kremu próbujesz go, żeby sprawdzić jak smakuje, za każdym razem używaj nowej, czystej łyżki. Dlaczego? Enzymy zawarte w ślinie zmieniają konsystencję czekolady (rozrzedzają ją).

***Bardzo ważna jest jakość użytej czekolady. Z tanimi popularnymi czekoladami nie warto nawet próbować. Do przygotowania kremu nadaje się tylko dobrej jakości kuwertura / czekolada do wypieków.

Smacznego!

Nutella L_17

Nutella L_13