- ok. 1 kg batatów
- 4 duże i soczyste pomarańcze
- 2-3 szalotki
- ok. 150 g świeżej żurawiny
- łyżka miodu
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- cynamon
- pieprz
Zupa krem z batatów i pomarańczy z żurawinową konfiturą.
Kremowa konsystencja, piękny kolor i wyjątkowy smak, czyli korzenna zupa krem z batatów i pomarańczy.
Lubię zupy, które łączą w sobie warzywa i owoce, przede wszystkim za ich nieoczywisty smak (np. ZUPA Z DYNI I MORELI albo ZUPA Z DYNI I JABŁEK).
Bataty (czyli słodkie ziemniaki) i pomarańcze również stanowią wyjątkowo dobraną parę, a zadanie lekkiego przełamania smaku spada tu na szalotki. Zwieńczeniem całości jest konfitura z żurawiny, dosładzana jedynie miodem. Nawet jeśli żurawina pozostanie lekko kwaskowata, w słodkiej zupie nawet tego nie zauważysz. Warto spróbować, polecam!
PRZEPIS:
- Obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze kawałki bataty ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Gotowe odcedź i nieco ostudź.
- W tym czasie na patelni podsmaż posiekane szalotki, aż zmiękną i staną się słodkie.
- Podduś żurawinę z niewielką ilością wody, aż uzyskasz konsystencję konfitury (w razie potrzeby dolewaj więcej wody). Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
- W blenderze zmiksuj bataty, szalotki, sok z 4 pomarańczy, przyprawy i taką ilość wody, aby uzyskać gładki krem. W razie potrzeby miksuj partiami.
- Przelej zupę do garnka i podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw pieprzem lub którąś z przypraw korzennych.
- W międzyczasie (w razie potrzeby) podgrzej konfiturę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wody.
- Zupę podawaj z ciepłą konfiturą żurawinową, oprószoną świeżo startą gałką muszkatołową.
Smacznego!
Te bataty kuszą mnie na każdym kroku!
Co tylko widzę je w sklepie ,podchodzę ale jednak rezygnuję…
Dlaczego?
This is my first time visit at here and i am truly happy to read everthing at alone
place.
Znakomity pomysł
Świetny blog z kreatywnym kucharzem! Cieszę się bardzo, że tu trafiłam. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Lubię to!!
Mmm, ale to musi być dobre
Jakie smakowitości tu proponujesz:)
Pyszności
Omnomnom,bataty pod każdą postacią uwielbiam
Zaczął się sezon na żurawinę, będę działać :D
Super jesienne rozgrzewające smaki, zrobiłam raz, powtórzę nieraz ;)
Świetna, takie jesienne rozgrzewające smaki
Pyszota, robiłam:)
Doskonale skomponowane smaki, moja kobieta zachwycona :D tak kazała mi napisać;-)
Bardzo mnie to cieszy:D zapraszam po więcej:-)
Nie wpadłabym na takie połączenie, batat i pomarańcza, pycha
świetna robota
Wygląda zawodowo. A ja wszystkim zupom kremom mówię stanowcze TAK
Czym zastąpić żurawinę o tej porze roku?
Jeśli nie chcesz używać żurawiny mrożonej, sięgnij po truskawki, maliny czy – już niebawem – porzeczki.