• 6 jajek
  • ok. 8-10 plasterków dużego oscypka wędzonego
  • 2 łyżki świeżo utartego parmezanu
  • ok. 1/3 pęczka (garść) pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słoik borówki z imbirem i porto (Towary Niezwykłe, opcjonalnie)

Frittata z wędzonym oscypkiem i sosem borówkowym.

Jeśli włoska nazwa frittaty kłóci Wam się z polskim, swojskim, podhalańskim oscypkiem, nazwijcie ją omletem. W każdym razie przygotowuje się ją dokładnie tak jak samo, jak każdą inną frittatę – z parmezanem i bez mąki.

Do przygotowania sosu użyłem borówki ze słoika (Towary Niezwykłe) z dodatkiem imbiru i porto, której słodki smak doskonale współgra z wędzonym oscypkiem. Podczas podgrzewania w kuchni unosi się bardzo przyjemny, aromatyczny zapach porto. Możesz oczywiście wykorzystać inny typ borówki czy nawet żurawiny ze słoika albo konfiturę (np. jagodową) lub przygotować prosty sos albo konfiturę samodzielnie ze świeżej żurawiny (KONFITURA Z ŻURAWINY) lub innych owoców.

Inne przepisy na frittaty znajdziesz TUTAJ.

Frittata z oscypkiem L_05

PRZEPIS:

1. Pokrój oscypka w dość cienkie plasterki. Posiekaj pietruszkę.

2. Wbij do miski jajka, utrzyj do nich parmezan, dodaj sól, pieprz i pietruszkę, a całość dobrze wymieszaj trzepaczką.

3. Wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia nadrywaj lub podważaj lekko łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.

4. Gdy na wierzchu frittaty nie będzie już zbyt dużo płynnej masy jajecznej, poukładaj na jej powierzchni plasterki oscypka, lekko je dociskając.

5. Gdy spód będzie już odpowiednio ścięty, zsuń frittatę na duży talerz, przykryj ją patelnią i odwróć na drugą stronę.

6. Smaż omlet przez chwilę z drugiej strony, aż się zetnie.

7. By wierzch z widocznym oscypkiem był na górze, musisz przykryć patelnię talerzem raz jeszcze i znów odwrócić.

8. W czasie, gdy będziesz smażyć frittatę, podgrzej w garnku borówki z niewielką ilością wody.

9. Gotową frittatę podawaj z ciepłym sosem borówkowym.

Smacznego!

Frittata z oscypkiem L_02

Frittata z oscypkiem L_06