O gorzkiej 70% Amedei Cru z kakao z Ekwadoru.

Opisy innych Amedei znajdziesz tu: AMEDEI

Dziwna to była czekolada. Kupiona w eleganckim butiku dla turystów we Florencji w październiku 2013, z terminem ważności do końca sierpnia 2014. Skonsumowana została w lipcu 2014, ok. 6 tygodni przed upływem terminu przydatności do spożycia.

Amedei Cru E L_02

Wydaje się, że przechowywana była tak jak trzeba. U nas – na miejscu w chłodnym mieszkaniu, później podróż w klimatyzowanym aucie, a wreszcie w domu w chłodnej piwnicy, gdzie temperatura wynosi nie więcej niż 18 stopni. W ww. sklepie było jeszcze chłodniej, klimatyzacja działała na całego.

Tak czy owak, po otwarciu opakowania wyglądała tak:

Amedei Cru E L_03

Amedei o czekoladach serii CRU pisze tak: to tabliczki będące wyrazem poszukiwań na szlakach najstarszych odmian kakao na świecie. Wytwarzane są z pojedynczych odmian ziarna kakao z regionów o najdłuższej tradycji uprawy kakaowca.

Skład – jak zwykle w przypadku prawdziwych czekolad wytwarzanych z należytym pietyzmem – jest bez zarzutu. Kakao, cukier trzcinowy, masło kakaowe i wanilia. Nie ma dosyfiaczy w rodzaju lecytyny sojowej, glutenu, barwników czy sztucznych aromatów.

Smak i aromat? Zaskakująco różnorodny. Prażone kakao, świeża kora drzewna, dojrzałe owoce egzotyczne, miód, orzechy. Pistacje, a może migdały. Wielowarstwowa, udana kompozycja. Zastanawia tylko ten nalot na tabliczce, ale wydaje się, że dla smaku pozostało to bez znaczenia.

Warto spróbować.

PS. Trochę więcej info o AMEDEI przeczytasz TUTAJ.

Producent: AMEDEI S.r.l, La Rotta

Produkt bezglutenowy (tak jak wszystkie czekolady Amedei)
Opakowanie: papier i kartonowa koperta
Waga: 50g
Skład: masa kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe, wanilia. Zawartość kakao – 70%. Może zawierać śladowe ilości orzechów włoskich, laskowych, migdałów, pistacji i mleka.
Cena: ok. 6 EUR

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

Amedei Cru E L_04