• 250 g makaronu (tu: ryżowy z dynią i imbirem)
  • 2 szalotki
  • 1 kiełbaska hiszpańska (ok. 200 g) albo mięso mielone
  • 5-6 pomidorów
  • ok. 100 g oliwek
  • pęczek kolendry (lub pietruszki)
  • pieprz

Makaron z mięsnym sosem pomidorowym i oliwkami.

Gdy zapowiada się długi dzień i wiele kilometrów do przejścia, porządne śniadanie to podstawa. Zresztą, wszystkie ugotowane przeze mnie na urlopie dania były naszymi śniadaniami, nawet jeśli zdaniem niektórych bardziej nadawałyby się na obiad. Do tego rzecz jasna wino, bo kto powiedział, że nie można pić wina do śniadania? Na urlopie wręcz trzeba 😉

Więcej o kuchni, jaką dysponowałem na wakacjach, bezglutenowym makaronie z dynią i imbirem oraz filozofii wakacyjnego gotowania przeczytasz TUTAJ.

Tym razem na talerze trafił prosty, mięsny i energetyczny pomidorowy sos w zestawieniu z zawsze sprawdzającym się w takich przepisach makaronem.

Użyłem tu ciekawej hiszpańskiej, wręcz naładowanej pimentonem, czyli wędzoną mieloną papryką (i certyfikowanej jako bezglutenowej) kiełbasy, która nie ma raczej polskiego odpowiednika. W razie potrzeby możesz zastąpić ją np. włoską pikantną salsiccią. W momencie smażenia, a później w smaku gotowej potrawy skojarzenia z mielonym mięsem były bardzo wyraźne, choć z kiełbasy wytapiał się tłuszcz taki jak ten z chorizo.

Zamiast kiełbasy możesz sięgnąć po dowolne mielone mięso jak najlepszej jakości, a sos doprawić sporą dawką pimentonu. W takim przypadku najpierw podsmaż szalotki, a mięso dodaj później.

Makaron z mięsnym sosem pomidorowym i oliwkami

Makaron z mięsnym sosem pomidorowym i oliwkami – PRZEPIS:

  1. Posiekaj drobno kiełbasę i wrzuć na patelnię.
  2. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj obrane i posiekane szalotki.
  3. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodaj pokrojone dość drobno pomidory (możesz wcześniej usunąć skórkę).
  4. Duś całość, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15 minut. W połowie duszenia dodaj oliwki.
  5. W tym czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  6. Zdejmij sos z ognia, dodaj większość kolendry i odcedzony makaron, dopraw pieprzem, wymieszaj i podawaj.
  7. Porcje możesz dodatkowo udekorować kolendrą (ja ją uwielbiam i dodaję do potraw przy każdej okazji).

Smacznego!

Makaron z mięsnym sosem pomidorowym i oliwkami