• ok. 1 kg batatów
  • 4 duże i soczyste pomarańcze
  • 2-3 szalotki
  • ok. 150 g świeżej żurawiny
  • łyżka miodu
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • cynamon
  • pieprz

Zupa krem z batatów i pomarańczy z żurawinową konfiturą.

Kremowa konsystencja, piękny kolor i wyjątkowy smak, czyli korzenna zupa krem z batatów i pomarańczy.

Lubię zupy, które łączą w sobie warzywa i owoce, przede wszystkim za ich nieoczywisty smak (np. ZUPA Z DYNI I MORELI albo ZUPA Z DYNI I JABŁEK).

Bataty (czyli słodkie ziemniaki) i pomarańcze również stanowią wyjątkowo dobraną parę, a zadanie lekkiego przełamania smaku spada tu na szalotki. Zwieńczeniem całości jest konfitura z żurawiny, dosładzana jedynie miodem. Nawet jeśli żurawina pozostanie lekko kwaskowata, w słodkiej zupie nawet tego nie zauważysz. Warto spróbować, polecam!

PRZEPIS:

  1. Obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze kawałki bataty ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Gotowe odcedź i nieco ostudź.
  2. W tym czasie na patelni podsmaż posiekane szalotki, aż zmiękną i staną się słodkie.
  3. Podduś żurawinę z niewielką ilością wody, aż uzyskasz konsystencję konfitury (w razie potrzeby dolewaj więcej wody). Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
  4. W blenderze zmiksuj bataty, szalotki, sok z 4 pomarańczy, przyprawy i taką ilość wody, aby uzyskać gładki krem. W razie potrzeby miksuj partiami.
  5. Przelej zupę do garnka i podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw pieprzem lub którąś z przypraw korzennych.
  6. W międzyczasie (w razie potrzeby) podgrzej konfiturę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wody.
  7. Zupę podawaj z ciepłą konfiturą żurawinową, oprószoną świeżo startą gałką muszkatołową.

Smacznego!

Zupa z batatow L_08

Zupa z batatow L_07