• 100 g gorzkiej czekolady do wypieków 70% Manufaktury Czekolady
  • 50 ml calvadosu
  • 250 ml śmietanki 12%
  • trochę przyprawy do ciast Hambleden
  • szczypta soli
  • kruszone ziarno kakao do dekoracji

To świetny deser na lato, który dzięki użyciu calvadosu nabiera dodatkowego, fajnie alkoholowego posmaku. 

1. Czekoladę do wypieków rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka z gotującą się wodą wstawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę.

2. Kiedy czekolada, pod wpływem pary podgrzewającej miskę, zacznie się rozpuszczać, delikatnie mieszamy ją silikonową łopatką i po trochu wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy masę o gładkiej konsystencji.

3. Dodajemy szczyptę soli, trochę przyprawy do ciast (Hambleden) oraz wlewamy calvados. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

4. Przelewamy czekoladę do kokilek (lub innych, dowolnych małych naczynek), studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

5. Gdy krem zgęstnieje, posypujemy go płatkami kakao i ponownie wstawiamy do lodówki, gdzie w spokoju oczekiwać będzie przypływu naszego łakomstwa :-)

Podana ilość składników powinna wystarczyć na 5 małych porcji.

Smacznego!

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka