- 100 g gorzkiej czekolady do wypieków 70% Manufaktury Czekolady
- 50 ml calvadosu
- 250 ml śmietanki 12%
- trochę przyprawy do ciast Hambleden
- szczypta soli
- kruszone ziarno kakao do dekoracji
To świetny deser na lato, który dzięki użyciu calvadosu nabiera dodatkowego, fajnie alkoholowego posmaku.
1. Czekoladę do wypieków rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka z gotującą się wodą wstawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę.
2. Kiedy czekolada, pod wpływem pary podgrzewającej miskę, zacznie się rozpuszczać, delikatnie mieszamy ją silikonową łopatką i po trochu wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy masę o gładkiej konsystencji.
3. Dodajemy szczyptę soli, trochę przyprawy do ciast (Hambleden) oraz wlewamy calvados. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
4. Przelewamy czekoladę do kokilek (lub innych, dowolnych małych naczynek), studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
5. Gdy krem zgęstnieje, posypujemy go płatkami kakao i ponownie wstawiamy do lodówki, gdzie w spokoju oczekiwać będzie przypływu naszego łakomstwa :-)
Podana ilość składników powinna wystarczyć na 5 małych porcji.
Smacznego!
Ślicznie wygląda :) Jestem bardzo ciekawa, jak pysznie musiał smakować!
piękny jest ten Twój krem
wspaniały deser! już sobie wyobrażam jego smak:D
Nie powinnam oglądać tych zdjęć, mam ochotę na wszystko co czekoladowe :)
Oj Facecie, kusisz straszliwie ;)
co jest w składzie przyprawy do ciast Hambleden?
cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, koper
Pyszny, a calvados można zastąpić whisky jeśli ktoś nie ma
Fajny pomysł na deserek % :)