• ok. 700 g batatów
  • ok. 700 g topinambura
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 5 szalotek
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • woda lub bulion warzywny

Zapiekanka z batatów, żurawiny i powracającego do łask topinambura.

Topinambur niewątpliwie wraca do łask, jednak wciąż – przynajmniej w stołecznych sklepach – jest dość drogi i wcale nie aż tak rozpowszechniony, jak można by tego oczekiwać. Siłą rzeczy więc, choć słodki batat i pyszny, lekko orzechowy topinambur znakomicie do siebie pasują, tego rodzaju zapiekankę można zrobić – w razie potrzeby albo w przypadku trudności w jego zdobyciu – zmniejszając ilość topinambura, a nawet całkiem z niego rezygnując (można też zastąpić topinambur innym warzywem, np. selerem lub marchewką). Na pewno warto go jednak poszukać, bowiem zachwyty nad walorami smakowymi tej niepozornej bulwy, które być może dotarły do Waszych uszu, zdecydowanie nie są przesadzone.

Użyłem tu wielkoowocowej żurawiny amerykańskiej, której owoce są duże i słodkie. Żurawina ta nie wymaga żadnej wstępnej obróbki, wystarczy dodać ją do zapiekanki i będzie świetnie smakować. Jeśli nie jesteście pewni, czy żurawina, jaką posiadacie zachowa się podobnie, możecie przed dodaniem do zapiekanki poddusić ją w niewielkiej ilości wody, do momentu aż owoce zaczną lekko pękać. Wtedy zdejmijcie żurawinę z ognia i razem z wodą, w której się gotowała, dodajcie do zapiekanki (wowczas nie trzeba już dodawać więcej wody – patrz punkt 7).

JAK WYGLĄDA BULWA TOPINAMBURA?JAK WYGLĄDA ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA?

Zapiekanka bataty zurawina L_02

1. Obierz topinambur, w razie potrzeby podgotuj go przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.

2. W tym czasie obierz bataty ze skóry i pokrój je na niewielkie kawałki. Pokrój szalotki wzdłuż na ćwiartki (jeśli są większe, pokrój je na sześć cząstek).

3. Topinambur wystudź nieco np. pod zimną wodą i pokrój na kawałki podobnej wielkości, co bataty.

4. W głębokim rondlu podsmaż, co jakiś czas mieszając, bataty, topinambur i szalotki. Dopraw solą i pieprzem.

5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść masłem spore naczynie do zapiekania.

6. Przełóż do miski warzywa z patelni, dodaj żurawinę i drobno posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj.

7. Przełóż całość do naczynia do zapiekania, wlej trochę wody lub bulionu i wstaw do pieca na 25 minut.

Smacznego!

Zapiekanka bataty zurawina L_03

Zapiekanka bataty zurawina L_01

Zapiekanka bataty zurawina L05