- ok. 700 g batatów
- ok. 700 g topinambura
- 200 g świeżej żurawiny
- 5 szalotek
- 2-3 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- woda lub bulion warzywny
Zapiekanka z batatów, żurawiny i powracającego do łask topinambura.
Topinambur niewątpliwie wraca do łask, jednak wciąż – przynajmniej w stołecznych sklepach – jest dość drogi i wcale nie aż tak rozpowszechniony, jak można by tego oczekiwać. Siłą rzeczy więc, choć słodki batat i pyszny, lekko orzechowy topinambur znakomicie do siebie pasują, tego rodzaju zapiekankę można zrobić – w razie potrzeby albo w przypadku trudności w jego zdobyciu – zmniejszając ilość topinambura, a nawet całkiem z niego rezygnując (można też zastąpić topinambur innym warzywem, np. selerem lub marchewką). Na pewno warto go jednak poszukać, bowiem zachwyty nad walorami smakowymi tej niepozornej bulwy, które być może dotarły do Waszych uszu, zdecydowanie nie są przesadzone.
Użyłem tu wielkoowocowej żurawiny amerykańskiej, której owoce są duże i słodkie. Żurawina ta nie wymaga żadnej wstępnej obróbki, wystarczy dodać ją do zapiekanki i będzie świetnie smakować. Jeśli nie jesteście pewni, czy żurawina, jaką posiadacie zachowa się podobnie, możecie przed dodaniem do zapiekanki poddusić ją w niewielkiej ilości wody, do momentu aż owoce zaczną lekko pękać. Wtedy zdejmijcie żurawinę z ognia i razem z wodą, w której się gotowała, dodajcie do zapiekanki (wowczas nie trzeba już dodawać więcej wody – patrz punkt 7).
1. Obierz topinambur, w razie potrzeby podgotuj go przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.
2. W tym czasie obierz bataty ze skóry i pokrój je na niewielkie kawałki. Pokrój szalotki wzdłuż na ćwiartki (jeśli są większe, pokrój je na sześć cząstek).
3. Topinambur wystudź nieco np. pod zimną wodą i pokrój na kawałki podobnej wielkości, co bataty.
4. W głębokim rondlu podsmaż, co jakiś czas mieszając, bataty, topinambur i szalotki. Dopraw solą i pieprzem.
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść masłem spore naczynie do zapiekania.
6. Przełóż do miski warzywa z patelni, dodaj żurawinę i drobno posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj.
7. Przełóż całość do naczynia do zapiekania, wlej trochę wody lub bulionu i wstaw do pieca na 25 minut.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie. Ile płaciłeś za topinambur?
Zaplacilem 20 zl za kg w podwarszawskim warzywniaku. W Almie w Klifie kosztuje ok. 45 zl za kg.
Wygląda bardzo apetycznie, no i do tego większa porcja, więc starczy na dłużej ;)
Jako samodzielne danie – w sam raz na 2 osoby o sklonnosciach vege ;-)
topinambur można kupić na allegro, nie jest taki drogi : P
Faktycznie, znacznie tanszy niz w sklepach stacjonarnych, nawet z kosztami wysylki. Pytanie, jaka jakosc.
Pycha, uwielbiam bataty
Pyszności jesienne
Rewelacja
Bardzo mi smakowała
Kocham wszelkie zapiekanki, dlatego bardzo dziękuję za ten przepis. Zastanawiałam się wczoraj, jak tu w nowy sposób użyć żurawinę, której dużo mam zamrożonej, a tu fajny przepis podany jak na tacy :D
Przepyszne :) nie spodziewałam się, że takie dobre będzie :)
Życie jest pełne niespodzianek:-)