Sernik na słono (z Parmigiano Reggiano).
Potrzeba matką wynalazku. Sernik na słono wymyśliliśmy na poczekaniu tylko po to, by szybko zużyć pokaźne zapasy ricotty, której termin przydatności do spożycia bezlitośnie wskazywał na wczoraj. Co zrobić z przeszło kilogramem ricotty? Wiadomo, upiec sernik! Problem w tym, że nie mieliśmy ochoty na nic typowo deserowego… A gdyby tak sernik na słono? Tak oto powstał najłatwiejszy wytrawny sernik z 4 głównych składników.
Sernik jest naprawdę pyszny, nam smakuje bardzo i na pewno będziemy wracać do tego przepisu, ale – jak wiecie – nie jesteśmy normalni ;-) dlatego decyzję, czy go upiec, musicie podjąć sami. To w każdym razie pierwszy – jak dotąd – sernik, który spałaszowaliśmy we dwoje dosłownie w 2 dni. Śniadanie – obiad – kolacja. Repeta, i po serniku.
W serniku na słono smak Parmezanu jest dobrze wyczuwalny. By go nie przytłumiać, celowo nie dodałem do ciasta żadnych przypraw, poza pieprzem voatsiperifery z Madagaskaru oraz gałką muszkatołową. Sernik jest parmezanowy i lekko słony, ale nie pikantny.
Jeżeli chcesz, możesz dodać pieprz lub więcej soli. Moim zdaniem jednak w zupełności wystarcza dobrej jakości Parmezan. Parmigiano Reggiano z Caseificio Rosola jest na tyle aromatyczny, wyrazisty, słony i pyszny, że nie ma potrzeby zagłuszać go nadmiarem innych przypraw.
Ciasto ma bardzo fajną konsystencję: jest delikatne, lekko puszyste i zwarte zarazem. Idealnie kroi się nie tylko w typowo sernikowe trójkąty, ale też w cienkie, półcentymetrowe plastry. Jak to jeść? Po prostu: bez dodatków albo na przykład z najprostszą sałatką z pomidorów (pomidory, zioła, oliwa i opcjonalnie przyprawy) lub z sosem żurawinowym.
Sprawdź też trzy inne nietypowe serniki:
- Sernik z gorgonzoli (na zimno)
- Sernik norweski o smaku solonego karmelu (na zimno)
- Sernik z pieprzem i serem São Jorge
Sernik na słono – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy o średnicy 23 cm
- ok. 1100 – 1200 g ricotty
- 150-170 g Parmigiano Reggiano świeżo startego na drobnej tarce – na puch (użyłem 40-miesięcznego Parmigiano z Caseificio Rosola); może być też Pecorino, Fiore Sardo, Gruyère, Grana Padano, nasz rodzimy Bursztyn lub inny podobny
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- pół łyżeczki pieprzu (używam voatsiperifery), roztartego w moździerzu
- odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
- duża szczypta soli (opcjonalnie)
Sernik na słono – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: ricottę, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo wymieszać ricottę ręcznie w misce. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i świeżo starty Parmezan. Miksuj jeszcze przez chwilę (1-2 minuty), aż składniki dobrze się połączą. Po wmieszaniu Parmezanu masa na sernik powinna być puszysta i gęsta.
- Przełóż masę do tortownicy (zobacz) i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć (zobacz). Przechowuj w lodówce.
O, super, że przypomniałeś ten przepis! Wspaniały jest ten sernik, piekłam już 4 razy i też mam go w planach na Wielkanoc. Z Parmigiano lub Pecorino wychodzi super, teraz spróbuję chyba z Gruyere. A przy okazji, wiesz, kto znów ukradł Twój przepis?;) Zobacz: https://madameedith.com/przepis/sernik-na-slono-cos-nowego/
Cóż, teraz już wiem, dzięki za czujność. Widzę, że nawet przyprawy dodała te same. Follow the recipe or die;-) Mówią, że kopiowanie to najwyższa forma uznania:-) więc skoro musi, niech kopiuje na zdrowie. Obydwoje wiemy, że to nie pierwszy raz. Co poradzić, że brakuje kobiecinie pomysłów.
I już mam pomysł na śniadanie Wielkanocne :) Waham się jeszcze tylko jeszcze nad tym, czy z pecorino, czy z gruyerem… Czy od razu dwa?;)
Proszę o radę – mam twaróg na serniki, z wiaderka, 18% tłuszczu. Czy w takiej sytuacji jest sens/potrzeba dodawania śmietany?
Z góry dziękuję
Ja zrobiłbym z Pecorino, ponieważ uwielbiam owcze sery:-) ale Gruyere sprawdzi się równie dobrze. Dwa w jednym – czemu nie:-) Jeżeli twaróg jest tłusty, kremowy i wilgotny (a ten – z taką zawartością tłuszczu – na pewno jest), to śmietanę można pominąć.
Dziękuję za szybką odpowiedź i porady.
W moi prywatnym rankingu też zawsze wygrywa owca i koza przed krową, więc pewnie na pecorino się skończy :)
A, zwykły baskijski też u mnie będzie. Może ewentualnie z malinami. Już kiedyś robiłam. Jest naprawdę super. Nawet tradycjonaliści (sernikowi i ogólnie żywieniowi;)), ku mojemu zdziwieniu, bardzo chwalili.
Bardzo mi miło:-) spokojnych świąt!
Spokojnych!
Czy uda się ten sernik z sera koziego, w wersji bez laktozy? Wtedy też bez parmigiano, ale kozi ser jest ostry. Może z dodatkiem ziół?
Tak, powinien się udać.
Czy uda się ten sernik z sera koziego miękkiego i twardego?
Tak
powtórka. Tym razem parmezan+ 4 rodzaje pieprzu= niebo
Dziękuję!