Sernik wytrawny – z pieprzem i serem São Jorge.
Wytrawny sernik z pieprzem i azorskim serem São Jorge to druga wersja przepysznego sernika na słono, który – ku mojemu zaskoczeniu – spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem z Waszej strony. Cieszy mnie to tym bardziej, że wytrawny sernik na pewno nie jest pomysłem dla każdego. Najszybciej docenią go ci, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie, i którym bliskie są wszelkie eksperymenty z serem w roli głównej. Reszta, być może, tylko popuka się w czoło i stwierdzi, że znów przesadziłem. A może nie :-)
Sernik z São Jorge smakuje znakomicie. Za sprawą dodanego pieprzu i dojrzałego sera o bardziej wyrazistym smaku aniżeli Parmezan, którego użyłem w pierwszym przepisie, gotowe ciasto jest wyraźnie pikantne. Ser São Jorge występuje w kilku wariantach (fazach dojrzewania). Najbardziej dojrzały, 24-miesięczny, ma strukturę zbliżoną do Parmigiano Reggiano, a w smaku najbliżej mu chyba do Fiore Sardo – twardego, dojrzewającego sera z Sardynii o pięknym, bogatym aromacie i złożonym smaku.
Ciasto ma chrupką, spieczoną skórkę i fajną konsystencję. Charakterystyczna struktura półtłustego twarogu sprawia, że nie jest tak gładkie, jak sernik z ricotty. Nie zmienia to jednak faktu, że gotowy sernik jest delikatny i puszysty oraz pięknie kroi się w sernikowe trójkąty. Jak go jeść? Najprościej: bez dodatków, z lekką sałatką lub z wytrawnym sosem / konfiturą z sezonowych owoców (zimą świetnie sprawdzi się np. żurawina).
Sprawdź też trzy inne nietypowe serniki na słono:
- Sernik z Parmigiano Reggiano (pieczony)
- Sernik z gorgonzoli (na zimno)
- Sernik norweski o smaku solonego karmelu (na zimno)
Sernik wytrawny – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm
- ok. 1200 g półtłustego twarogu (użyłem takiego)
- 170 g twardego dojrzałego sera São Jorge z Azorów (może być też Pecorino, Parmigiano Reggiano, Fiore Sardo, Gruyère, Grana Padano, nasz rodzimy Bursztyn lub inny podobny), świeżo startego na drobnej tarce (zobacz)
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
- 200 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 2 duże szczypty czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
Sernik wytrawny – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: rozkruszony w palcach twaróg i przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa) wymieszaj w mikserze (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2-3 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo wymieszać składniki ręcznie w misce. Ciągle mieszając, dodaj jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj śmietanę, mąkę i świeżo starty ser. Miksuj jeszcze przez chwilę (2 minuty), aż składniki dobrze się połączą.
- Przełóż masę do tortownicy (zobacz) i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. pół godziny, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj w lodówce.
Hmm. Z jakiegoś powodu nie mogę pozbyć się widoku fig i odrobiny miodu tutaj.
Nie ma przeszkód, by wizję odtworzyć w realu:-)
Chciałabym zrobić taki sernik na słono z sera koziego, miękkiego i twardego. Czy się uda? Może dodałabym jakieś zioła, szpinak lub suszone pomidory?
Tak, można dodać, jak tu https://www.facetikuchnia.com.pl/sernik-na-slono-z-solanka/ czy tu https://www.facetikuchnia.com.pl/sernik-na-slono-z-suszonymi-pomidorami/.
Chciałabym zrobić ten sernik na słono z sera koziego miękkiego i twardego. Czy się uda?
Czy śmietanę można zastąpić skyrem?
Raczej tak.