Sernik wytrawny – z pieprzem i serem São Jorge.

Wytrawny sernik z pieprzem i azorskim serem São Jorge to druga wersja przepysznego sernika na słono, który – ku mojemu zaskoczeniu – spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem z Waszej strony. Cieszy mnie to tym bardziej, że wytrawny sernik na pewno nie jest pomysłem dla każdego. Najszybciej docenią go ci, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie, i którym bliskie są wszelkie eksperymenty z serem w roli głównej. Reszta, być może, tylko popuka się w czoło i stwierdzi, że znów przesadziłem. A może nie 🙂

Sernik z São Jorge smakuje znakomicie. Za sprawą dodanego pieprzu i dojrzałego sera o bardziej wyrazistym smaku aniżeli Parmezan, którego użyłem w pierwszym przepisie, gotowe ciasto jest wyraźnie pikantne. Ser São Jorge występuje w kilku wariantach (fazach dojrzewania). Najbardziej dojrzały, 24-miesięczny, ma strukturę zbliżoną do Parmigiano Reggiano, a w smaku najbliżej mu chyba do Fiore Sardo – twardego, dojrzewającego sera z Sardynii o pięknym, bogatym aromacie i złożonym smaku.

Ciasto ma chrupką, spieczoną skórkę i fajną konsystencję. Charakterystyczna struktura półtłustego twarogu sprawia, że nie jest tak gładkie, jak sernik z ricotty. Nie zmienia to jednak faktu, że gotowy sernik jest delikatny i puszysty oraz pięknie kroi się w sernikowe trójkąty. Jak go jeść? Najprościej: bez dodatków, z lekką sałatką lub z wytrawnym sosem / konfiturą z sezonowych owoców (zimą świetnie sprawdzi się np. żurawina).

Sprawdź też trzy inne nietypowe serniki na słono:

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Używam tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm

  • ok. 1200 g półtłustego twarogu (użyłem takiego)
  • 170 g twardego dojrzałego sera São Jorge z Azorów (może być też Pecorino, Parmigiano Reggiano, Fiore Sardo, Grana Padano, nasz rodzimy Bursztyn lub inny podobny), świeżo startego na drobnej tarce (zobacz)
  • 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
  • 200 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 duże szczypty czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • odrobina masła do natłuszczenia tortownicy

Sernik wytrawny – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  2. Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: rozkruszony w palcach twaróg i przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa) wymieszaj w mikserze (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2-3 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo wymieszać składniki ręcznie w misce. Ciągle mieszając, dodaj jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj śmietanę, mąkę i świeżo starty ser. Miksuj jeszcze przez chwilę (2 minuty), aż składniki dobrze się połączą.
  4. Przełóż masę do tortownicy (zobacz) i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. pół godziny, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj w lodówce.

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny

Sernik wytrawny