Sernik na słono z solanką.
Na zakończenie sezonu na fajne składniki – jeszcze jeden sernik na słono, tym razem z agretti, znanym też jako solanka. Agretti to jednoroczna śródziemnomorska krzewinka (halofit), która zwykle rośnie w regionach przybrzeżnych i może być nawadniana słoną wodą. Ma długie, cienkie, intensywnie zielone łodyżki oraz igiełkowate listki o fajnym, lekko ostrym i wyraźnie morskim, słonawym smaku, który siłą rzeczy kojarzy się z solirodem, choć agretti jest od niego delikatniejsze. Agretti to wartościowe źródło witamin i minerałów.
Jeżeli nie masz pod ręką agretti ani solirodu, dodaj szpinak lub dowolne inne zioła (byle jadalne). Sernik na słono, zwłaszcza w takim wydaniu, może kojarzyć się z serowym pasztetem. Tak czy owak, smakuje świetnie i znakomicie sprawdza się jako błyskawiczne wytrawne śniadanie. Piekę go często, Wam polecam to samo!
Sernik na słono z solanką – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy o średnicy 23 cm
- ok. 1 kg półtłustego twarogu dobrej jakości
- 200 g agretti (solanka)
- 150 g Parmigiano Reggiano świeżo startego na drobnej tarce – na puch (użyłem 40-miesięcznego Parmigiano Reggiano z Caseificio Rosola); może być też Pecorino, Parmigiano Reggiano, Fiore Sardo, Gruyère, Grana Padano, nasz rodzimy Bursztyn lub inny podobny
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- po pół łyżeczki: nasion kolendry i nasion gorczycy (białej lub czarnej)
- odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
- duża szczypta soli (opcjonalnie)
Sernik na słono z solanką – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
- W robocie kuchennym Magimix zmiksuj solankę na pesto. Najpierw – z uwagi na objętość agretti – używam dużej misy, a następnie przekładam rozdrobnioną solankę do małej misy Magimixa, w której miksuję ją na pesto.
- Przygotuj masę na sernik: twaróg i wszystkie przyprawy wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo wymieszać składniki ręcznie w misce. Ciągle mieszając, dodaj jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i świeżo starty Parmezan. Miksuj jeszcze przez chwilę (1-2 minuty), aż składniki dobrze się połączą. Po wmieszaniu Parmezanu masa na sernik powinna być puszysta i gęsta.
- Wyłącz mikser i dodaj zmiksowane agretti, starannie wymieszaj szpatułką.
- Przełóż masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50-55 minut. Przechowuj w lodówce.